Het Jeugdjournaal, het NOS Journaal en vrijwel alle andere mediavarianten in Nederland brachten met veel eerbied, nederigheid en enthousiasme de blijde boodschap van het begin van de ramadan.

     De maand Ramadan is de maand, waarin de Koran als een richtsnoer voor de mensen werd neergezonden als duidelijke bewijs van leiding en onderscheid. Wie daarom deze maand beleeft, laat hem daarin vasten. Maar wie ziek of op reis is, een aantal andere dagen. Allah wenst gemak voor jou en geen ongemak, en opdat je het aantal zult voltooien en opdat je de grootheid van Allah zult prijzen, omdat Hij je terecht heeft geleid en opdat je dankbaar zult zijn. (koran, el-Baqarah, 2:185.)

Gedurende de ramadan is het hebben van seks ook niet toegestaan, ofschoon wij in 2:187 kunnen lezen: “Het is je veroorloofd, om op de nacht van het vasten tot uw vrouwen in te gaan. Zij zijn een gewaad voor u en jij bent haar een gewaad.” Een hadith die verteld is door Aïsja, de kinderlijke lievelingsvrouw van Mohammed zegt: “De profeet kuste mij altijd als ik vastte, maar wie van jullie kan zijn lid zo goed beheersen als de profeet.”

Maar de huidige realiteit laat mij afvragen: Wat is de oorzaak van de vreugde bij het NPO? Is het omdat de koran tijdens de ramadan als leidraad voor de mensheid is verschenen? Wat raar, dat ik nooit eerder zoveel enthousiasme en nederigheid rond de ramadan heb gezien en gehoord als nu. Dat doet de NPO toch ook niet voor belangrijke Joodse en christelijke tradities?

Deze berichtgeving is naar mijn gevoel ook niet volledig objectief, want er is geen interview geweest met een arts over het effect van de ramadan op het menselijk lichaam. Ik denk dat deze kwestie ook niet neutraal kan zijn want als ik een religie begin waar de gelovigen elk jaar gedurende een maand de hele dag niet mogen eten en drinken dan was een maatschappelijk debat niet meer weg te denken.

De gehele dag niets eten of drinken kan zorgen voor veel gezondheidsproblemen. Dit kunnen vervelende kwaaltjes zijn zoals moe, lusteloos, chagrijnig en concentratiestoornissen. Maar het kan ook tot ernstigere problemen leiden. Je lichaam gaat bijvoorbeeld spieren afbreken voor energie. Dit leidt tot verlies van spiermassa, verlies van kracht en je voelt je hierdoor sneller moe. Je gehele metabolisme vertraagt met ongeveer 20-30%. Je lichaam gaat dus veel minder verbruiken. Er blijft teveel afvalstoffen in je lichaam achter door de afbraak van onder andere spiermassa. Je kunt daar hoofdpijn van krijgen en misselijk van worden. Door niet te drinken krijg je ook minder vocht binnen waardoor je kunt uitdrogen, dit kan nierfalen tot gevolg hebben. Om maar een paar gevolgen te noemen.

De ramadan is hiernaast ook een traditie die irrationeel is, waar verder niet over wordt nagedacht. Ik denk dat de angst voor deze religie deze bijzondere en uitzonderlijke privileges mogelijk maken. Hoe meer islamitisch terreur, des te meer enthousiasme en begrip voor deze religie.

Ik kan hier alleen maar uit concluderen dat een dergelijke nederige houding alleen maar zal leiden tot nog meer islamisering en ree-islamisering van moslims en elke nederige terugtrekking een teken dat de islam de vijand nog verder in het nauw gaat drijven. Met de dreiging van terreur kan er nooit een vrijwillige islamisering zijn, want de ramadan staat in mijn ogen symbool voor geweld en verheerlijkt een haatdragend en gewelddadig boek.