Ik schaam me voor Ajax. Als supporter en als Nederlander. Als trouwe Ajax-fan wil ik ten alle tijden het beste voor de club. Kampioen worden, mooi voetbal zien, goede spelers toejuichen. Ik wil deel uitmaken van het succes van de mooiste voetbalclub ter wereld. Als Nederlander wil ik volledig achter het Nederlandse voetbal kunnen staan. Meer niet. Ajax stelt mij als mens en als supporter teleur. Ajax is een voetbalclub, maar dat merk je bijna nergens aan. Een beursgenoteerd bedrijf, waar wekelijks een potje gevoetbald wordt, meer is het allang niet meer. Tuurlijk, we werden vorig seizoen kampioen. Van de eredivisie. Maar laten we even heel eerlijk zijn, wat zegt dat tegenwoordig nog over een voetbalclub. Kampioen worden van de ‘Mickey Mouse’ competitie is al jaren geen prestatie meer. Internationaal worden we met zijn allen uitgelachen, dat weet ik zeker. De voorzitter van Real Madrid, op zondagmiddag voor zijn televisie. Zijn vrouw heeft popcorn gemaakt. Stoel achterover, benen omhoog en genieten. Genieten van de sport die we in Nederland voetbal noemen. Nee, het Nederlandse voetbal is niet meer wat het geweest is, maar dat betekent nog niet dat Ajax niet meer kan worden wat het ooit was. Een mooie club, vol iconen en buitenaards voetbal.

Ajax moest volgens Cruijff terug naar wat het ooit was. Oud-voetballers, die de nieuwe generatie leren hoe je behoort te spelen als je bij Ajax voetbalt. Cruijff maakt zich niet druk om de beurs, om het bedrijf. Hij wil gewoon voetballen, samen met de mensen die in zijn ogen iets voor onze club kunnen betekenen.
Diezelfde mensen worden nu dwarsgezeten door de ‘bedrijvenbouwers’ binnen Ajax. Johan Cruijff wordt genegeerd in zo’n beetje alles wat hij te vertellen heeft en terwijl de spelers week na week hun taken verzaken, gebeurd in de hoogste toren van de Arena precies hetzelfde. Ajax verandert gewoon weer terug is het bedrijf dat het niet zou moeten, niet zou willen zijn. 

Louis van Gaal komt Ajax redden. Zo wordt het nieuws in mijn ogen gebracht. Gekomen, zonder Cruijff op de hoogte te stellen. Het is misschien wel het domste wat er in deze situatie had kunnen gebeuren. Cruijff is altijd de baas, Van Gaal is altijd de baas. Of het nu overdreven klinkt of niet, ze zijn beiden, op hun eigen manier, een beetje een dictator. Geliefd bij velen, gehaat door nog veel meer. Een strijd tussen Stalin en Hitler. En Edgar Davids is de Judas, die zijn mensen heeft verraden. Louis van Gaal komt helemaal niemand helpen, behalve zichzelf. Sinds de laatste keer dat hij uit de Arena werd gedonderd, is hij al bezig met een duivels plan. Van Gaal is straks weer de baas, zijn plan is in werking gesteld. En let wel, er zullen slachtoffers vallen. Doden en gewonden, onder het regime dat Louis van Gaal gaat heten.

Ajax is mijn club en dat zal het altijd blijven. Ik zal ze aanmoedigen, of ze nu eerste staan, twaalfde, desnoods helemaal onderaan. In mijn ogen is Ajax voetbal, een echte voetbalclub. 
In werkelijkheid is Ajax een voetbalclub van vroeger, een bedrijf, afhankelijk van de beurs, maar boven alles is Ajax een circus, waar clowns het voor het zeggen hebben.

Tim Goedhart