Weet jij eigenlijk wel precies hoeveel er elke maand ‘binnenkomt’ ? Hoeveel loon heb je nou precies ? Op welk geld kan je nog allemaal rekenen ? Kan jij dat zo losjes ‘uit je mouw schudden’ ? Waarschijnlijk niet….

De meeste mensen weten wel ‘ongeveer’ wat ze verdienen, maar kijken vaak bepaalde dingen over het hoofd. Zo is je loon misschien direct afhankelijk van een aantal ‘variabele factoren’, zoals bonussen, overuren, onkostenvergoedingen e.d… Heel vaak gebeurt het dan dat deze extraatjes mee worden uitgegeven ‘in the flow’. We staan er niet echt bij stil en voor we het weten is het extraatje weg, uitgegeven aan een ‘instant-gelukigmakertje’, of een ‘folieke’ noem ik het…

Bij mij was dit laatst een ongelooflijk schattig paar rode laarsjes dat ik heb gekocht in een vlaag van extase en koopdrang, toen ik net een bonusje had gekregen… Had ik er spijt van ? Eigenlijk niet . Moet ik me er schuldig over voelen ? Nee, ook niet. “Wat is je punt dan Eef ?” Mijn punt is, ik hoef me niet schuldig te voelen over deze extra uitgave omdat ik toch al netjes al het geld dat ik nodig had voor andere zaken in ‘denkbeeldige schuifjes’ had gereserveerd. Ik had immers netjes het bedrag opzij gezet dat ik (gemiddeld) nodig zou hebben om die maand alle vaste kosten mee te betalen. Ik had ook netjes geld op mijn aparte tankrekening gezet, zodat ik zeker ook komende maand zonder zorgen met de wagen kon rondrijden.  Ik had ook heel plichtsbewust mijn vast maandelijks spaarbedrag overgeschreven naar mijn spaarrekening.  So far so good dus…

En toch… En toch had ik het ook op een lange-termijn akkoordje kunnen gooien met m’n bankrekening…. Ik had het extraatje immers ook integraal kunnen doorstorten naar mijn spaarplan. Zo zou ik sneller mijn grote dromen kunnen waarmaken.. mijn lange-termijn gelukkigmaker … “Och Eef… het gaat hier maar over een paar laarsjes hoor…” Ik weet het, maar kleine beetjes maken een grote hoop. Dit is een waarheid als een koe, alleen vinden we het niet altijd ‘het moment’ om naar de koe te luisteren…

Wat ik maar wil zeggen is…. Je kan hier best op zoek gaan naar de ‘gulden middenweg’ tussen de koe en laarzen, of tussen je lange-termijn doelen en je korte-termijn gelukkigmakers. En ik bedoel weldegelijk ‘de gulden middenweg’: je kan immers niet altijd alles opsparen…, wat een saai leven… maar je kan zeker ook niet altijd alle extraatjes uitgeven…. Ik verduidelijk nog eens even, ik schreef echt wel ‘extraatjes’ want ik ga ervan uit dat je zowiezo elke maand al een vast bedrag spaart. Ik ga er dus vanuit dat je elke maand al geld naar ‘je koe’ stuurt, alleen zullen er maanden zijn dat je koe wat meer krijgt en andere maanden waarin ze het onderspit moet delven van de laarsjes…

Veel geluk met je zoektocht naar de gulden middenweg tussen de koe en de laarzen !

Eef Kempen

Baas over mijn Budget !