Het is tijd om te schijnen

Het Marokkaanse voetbalelftal doet mee aan de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Deze Spelen zijn een uitstekende gelegenheid voor de technisch hoogbegaafde talenten van Marokko om eindelijk hun potentieel te realiseren.

Marokko is ingedeeld in een poule met topfavorieten Spanje, het beste land van Azië; Japan en een iets minder bekende tegenstander Honduras. Marokko zou deze poule moeten kunnen overleven, maar dan moeten ze geconcentreerd blijven spelen en de tegenstanders zeker niet onderschatten.

Met een karrevracht aan technische spelers behoorde Marokko jarenlang tot de Afrikaanse top. Deze status is de laatste jaren veranderd en Marokko behoort nu tot de subtop van Afrika. Kwalitatief gezien heeft Marokko genoeg individuele kwaliteiten om tot de top van Afrika te horen, maar dan moet er wel een team worden samengesteld en dat is een proces dat tijd nodig heeft.

Het proces is in werking gesteld voornamelijk door de komst van Pim Verbeek en Eric Gerets. Deze twee proberen het Marokkaanse voetbal vanaf de wortels weer op te bouwen en dit doen ze door vooral veel jeugdteams samen te stellen. Velen critici in Marokko bekritiseren Eric Gerets, de hoofdcoach van Marokko. Hij zou te veel salaris ontvangen voor het werk dat hij levert, maar dit is in mijn ogen onterecht. Het samenstellen van een team kost tijd en zoals het spreekwoord al zegt; Rome is ook niet op een dag gebouwd.

Terugkomend op de Olympische Spelen wordt het nu tijd voor Marokko om te laten zien dat het een goed voetballend land is en dat het de beschikking heeft over technisch hoogbegaafde spelers. Ik kan mij nog het WK van 1998 herinneren, waarin Marokko zeer degelijk voetbalde, maar werd uitgeschakeld doordat Noorwegen Brazilië versloeg. Het leek op een akkoord tussen de twee landen wat voor Marokko zeer ongelukkig uitviel.

Na de generatie goede voetballers van 1998 heeft Marokko helaas niet optimaal gepresteerd. Een net misgelopen WK in 2002 en 2006 werkte zeker niet stimulerend voor het zelfvertrouwen. Het lukte Marokko in 2004 wel om tweede te eindigen op de Afrika Cup, maar sindsdien is het een en al teleurstellingen voor de Marokkaanse fans.

Na de teleurstellingen van de recente jaren vraag ik me af of Marokko eindelijk weer eens zal schitteren op een groot toernooi. De naderende Olympische Spelen zijn daar een uitstekende gelegenheid voor.