Onder alle volkeren binnen ons Nederlandse vaderland, is er 1 heel groot begrip dat we alle gemeen hebben en dat ons alle bind met elkaar; “school”. Het begrip “school”, wat is dit nou eigenlijk? Een kosten pot, tijdverspilling, tijd om afspraken te maken of tijd om je sociale contacten te onderhouden. Ik neem je mee de les in.

 

Aller eerst moet je op een niet-volwassene leeftijd een volwassenen beslissing maken; het uitzoeken en kiezen van een opleiding. Wanneer je eindelijk een opleiding heb uitgekozen kom je terecht in een overgrote en volle klas met leerlingen die geen respect hebben en kunnen tonen en leerlingen die bestempelt worden tot “stuud”. Als we dan verder kijken naar de leraren die de jonge beroepleurs krijgen is het aanbod ook wat breed. De ene leraar wil en laat alleen maar zien hoe machtig hij of zij is, waardoor jou verhaal niet gehoord word en er geen rekening mee word gehouden, heb je ook nog de “coole” leraren.

 

Hoe zien de lessen eruit? De een begint tijdens de les zijn of haar boodschappen tas uit te pakken en begint voor zichzelf (in sommige gevallen ook voor anderen) een broodje te smeren, en niet zomaar een hoor, nee wel gelijk luxe. En al met al moet dit natuurlijk wel direct opgegeten worden, ook wel een vreetaleur om het in mijn begrippen te houden.

 

Verder vinden we in de klas ook nog de socialleurs, bellen hun partner om te horen wat hij/zij doet of er word ondertussen rustig een afspraak bij de dokter gemaakt; “de leraar wacht wel”. Wanneer dan eindelijk de les kan beginnen, gaan de handjes en mobiel onder tafel, It’s whats-app time. Irriterende geluidjes van de mobiel? tip; geef er aan toe en geef er geen commentaar.

 

Aan de andere kant zit vaak de etaleurs. Rouge, mascara, eyeliner, lipstick of lipgloss en het huidje worden perfect verzorgt in en tijdens de les. Dan nog hun parfum of deo, niet te vergeten. Nee hoor, de hele klas mag ruiken en horen hoe de deo prikt op hun net geschoren okseltje.

 

Als al deze boven benoemde leurs hun plicht vervullen en de leraar zijn les probeert te geven/houden, komen dan altijd nog de slaapleurs. Hoe ze het presteren is voor mij nog een groot mysterie, maar ze redden het elke keer weer om te laat te komen in de les. Geloof me, al begint je les om kwart voor 3; ze redden het nog. Het ergste van al? Ze komen nog de les in ook.

 

Ah ja, weetje wat ook grappig is? Dat de leraar het recht heeft om te mogen mopperen wanneer jij als leerling het huiswerk niet af heb (al hebben sommige leraren de gave om bergen met huiswerk te geven.)Wat hier dan niet aan klopt, is dat jij als leerling niet mag mopperen als je naar 10 werkdagen je toets cijfer nog niet heb.

 

Terwijl zowel de leraar als de leerling lopen te zeuren over het  gemakkelijke leventje van de ander, niet kijkend naar hun drukke privé leven. Zijn we al met al geen haar beter dan de ander. Heb respect en houd rekening met elkaar.