Het is een traditie, ieder jaar weer opnieuw. We maken jaaroverzichten en lijstjes, kiezen personen en producten en ook een woord van het jaar. Afgelopen jaar werd “selfie” het woord van het jaar. Voor diegene die nu nog niet weten wat dat is, dat is dus jezelf op de foto zetten door met een uitgestrekte arm je smartphone op je gezicht te richten. Over het algemeen resulteert dat bij mij in een foto waarbij ik moeilijk kijkend, slecht belicht eruit zie alsof ik chronisch dronken ben.

Maar dat woord “selfie” is ook sprekend voor het hele jaar 2013. Het was toch het jaar van wijzen naar anderen en vooral niet naar onszelf. We begonnen met het afzeiken van John Ewbank en zijn Koningsliedje. Er was maar één zin uit dat vreselijke lied voor nodig om heel Nederland in opstand te krijgen. Zelfs de analfabeten klaagden steen en been, dat bleken er een hele hoop te zijn overigens.

En dan was er ineens de discussie over de hulp, knecht, slaaf of schandknaap van Sinterklaas, ik zal het woord zwarte piet maar even mijden. Wat zijn werkelijke functie nou precies mag zijn, ik weet het niet meer. Wat ik wel weet is dat iedereen die maar hard genoeg kon roepen ineens op televisie mocht komen zeuren, zonder bij te dragen aan de discussie. Om vervolgens wel een selfie te kunnen maken naast Matthijs van Nieuwkerk.

Selfie zou ook nog kunnen staan voor goede zorg, voor jezelf welteverstaan. Zo was er die nobele man die ieder jaar een fietstochtje bergop organiseert om met het opgehaalde geld kanker uit de wereld te helpen. De gehele opbrengst kwam ten goede aan onderzoek, uiteraard wel na aftrek van zijn eigen kosten en die waren niet misselijk voor die Alpe d’HuZes. Maar zijn verrijking verbleekt bij die van Ton Hooijmaijers die dik 3 ton aan wachtgeld binnenharkte. Ton waste 5 ton wit en ontving maandelijks zesduizend euro, maar vond nog dat hij krap bij kas zat. Het valt me nog mee dat hij geen selfie heeft gemaakt naast John Williams.

Dit jaar moet anders en daar moeten we meteen goed aan beginnen. In plaats van dat we straks in december het woord uitkiezen dat 2014 beschrijft, moeten we nu een woord hebben waar we in 2014 voor moeten gaan. Dat woord wordt CRISIS-dag wat staat voor creatieve, realistische, inspirerende, sprankelende, ideale en sociale dag. Iedere dag die hieraan voldoet krijgt een eervolle vermelding op Facebook en Twitter. Vandaag was een #CRISIS-dag. Dan wordt 2014 vanzelf een echt crisis jaar