Ik lig soms zwaar te peinzen,

over zonnen, zielen, hemelrijken. Maar evenzeer verbijstert mij…

ons westerse erfgoed aan geneeskunde. In dit geval de geestelijke gezondheidszorg.  Specifiek het pakketje dat ons hier in Nederland wordt aangeboden.

Ik wil nou niet meteen gaan spreken over allerhande uiteenlopende complottheorieën, dat is alweer zo passé, maar wel komt bij mij een uitdrukking op: “Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.”

Angsten. We hebben er allemaal dagelijks mee te maken of -idealiter in de draaideurkringen- mee te maken gehad. Wat bedoel ik met dit laatste? Als je uiteindelijk het juiste geneesmiddel hebt gevonden, een beetje experimenteren en afstemmen vooraf is gewenst, dan ben je van je angsten genezen, voor de rest van je leven.

Je hebt dan erkend dat je een chronische angststoornis hebt. Maar daar valt heel goed mee te leven hoor: Voor de rest van je leven kun je, op herhaalrecept en geheel verzekerd, bij je apotheek om de hoek je persoonlijk cocktail aanvullen van Cipramil®, Prozac®, Fevarin®, Seroxat®, Zoloft® of Phobaway®, ben ik er een vergeten?. Om het niet te hebben over complottheorieën.

Mocht ik het overigens wèl over complottheorieën willen hebben, ook daartegen bestaan medicijnen, namelijk, Cipramil®, Prozac®, Fevarin®, Seroxat®, Zoloft®. Ben ik er een vergeten? Vast wel.  Om ze nu te bemachtigen hoef je enkel te erkennen dat je bijvoorbeeld chronische paranoia hebt, het liefste erfelijk overgedragen en voilà, je medicijnen. Voor de te drukke ADHD jeugd zijn er natuurlijk Ritalin® en Risperdal®. Voor de zwaardere gevallen, men denke aan bijvoorbeeld achtervolginswaanzin, zijn er natuurlijk de paardemiddelen Haldol® en Cisordinol®. Maar die kun je alleen over de grens verkrijgen, net zoals lawinepijlen en de betonstrijkers rond oudjaar.

Maar alle gekheid op een stokje, neem die bovenstaande 2 alineas, wat betreft die medicijnen niet te serieus. Ik weet het fijne niet van medicijnen, behalve dit dan:

De bijwerkingen ben je zo aan gewend. Voordat je het weet, weet je niet beter dan dat je geen behoefte hebt aan sex, dat je vetpercentage nu eenmaal toeneemt, dat je wat beter moet uitkijken op straat, wat eerder met je hoofd op een stoeptegel valt. Die zenuwtrek aan je linkeroog alsmede die licht trillende benen van tijd tot tijd valt ook wel mee te leven. Hoewel die trillende benen danig op de zenuwen kunnen werken van degene die naast je zit en ernaar moet kijken.

Maar er gloort hoop aan de horizon!

Ons pakket biedt alternatieven. De alternatieve geneeskunde. Wend je tot de homeopathie, tot de acupunctuur, tot oosterse ademhalingstechnieken&ontspanningsoefeningen. Hele mooie concepten, in het bijzonder spreekt mijzelf die acupunctuur aan, waarin de energiebanen in je lichaam beroerd worden en datzelfde lichaam als ware het een computer ‘gereset’ wordt, door middel van denkbeeldige resetknoppen, die je alleen met zoiets duns als een naald kunt bereiken. het lijkt wel magie, het lijkt wel fantasy!

Echter, hoe enthousiasmerend ook, die alternatieve geneeswijzen pakken nèt niet. Tenminste niet meer dan een placebo pil in de reguliere geneeswijze. Ze zijn gewoon niet zo krachtig als een goeie stoot morfine of een verwijderde galblaas. Deze geboden alternatieven worden tegenwoordig al wel vrijwel standaard gedekt in hetzelfde verzekeringspakket, samen met die reguliere geneeswijzen en de homeopathische middelen, hoewel ze dus nauwelijks werken, zijn evengoed te verkrijgen in uw locale apotheek. Had ik het trouwens al gehad over complottheorieën?

Wat ons nu in dit stadium nog overblijft is ons verder oriënteren in het oriëntale erfgoed. Om ons te oriënteren begeven wij ons naar de Dekker van de Vegt, afdeling filosofische boeken, categorie oosters.

Voordat wij het weten, weten wij hoe wij alles doen door niets te doen, door middel van WOE WEI, doen door niet doen. Wij dienen dan te mediteren en te zitten als een berg. Je moet je dan wel even een reële berg voor de geest halen, niet van een ansichtkaart. Hier in Nederland stel ik voor de Sint Pietersberg. Ik hoop dat dit een voldoende alternatief biedt voor een Himalaya of zelfs een Alp of een Pyrenee.

Als je het echter voor elkaar krijgt om het oosterse daar met het westerse hier te combineren (omgekeerd doen ze het volgens mij ook en vrij succesvol) en drie dagen mediteren in je overvolle agenda weet in te plannen (wellicht dekt de verzekering jouw sabbat en is dus een complottheorie ver te zoeken), waak er dan voor dat je niet met je angst wordt geconfronteerd voordat je bent uitgemediteerd. Want dan is al die tijd tot zover voor niets geweest.

In mijn eigen ervaring heb ik gemerkt dat ik inderdaad mijn eigen realiteit kan herscheppen door, hoe zullen we het noemen, ‘westerse meditatie’. ik krijg dan een warm gevoel van binnen over wat er komen zou gaan als gevolg van van mijn ‘westerse woe wei’, hetgeen hier betekent: Helemaal niets doen. Helaas kom ik tot nog toe zonder uitzondering tot de conclusie dat de realiteit buiten mij zich niet zo makkelijk mee aanpast en dat die zaken, angsten, die ik wilde ontvluchten, laten we eerlijk zijn, door middel van dagdromen, keihard weer op mijn bord komen, zodra ik actie onderneem. De cirkel zou nu rond kunnen zijn. De oplossing van medicijnen lijkt op dit punt al een stuk redelijker en verdulleme, daar komen die complottheorieën weer om de hoek kijken.

Genoeg van deze ellende!  Ik stel hier een reëel en tegelijkertijd compleet werkend alternatief voor, voor al die methoden die van onze angsten etterende open wonden maken. Want geloof mij op mijn woord: Zwerende angsten staan ten grond aan depressies en een hele batterij aan overige psychosomatische aandoeningen.

Onderdruk geen symptomen, maar confronteer die angsten in de kern. Je zult zien dat je het bangst bent, net voordat je dat enge telefoontje gaat doen, net voor je sollicitatiegesprek, net voordat je die ene meid aanspreekt, net voordat je in het openbaar gaat spreken… wat zijn jouw angsten? Maak je eigen rijtje. Net voordat jij op het punt staat om je angst te overwinnen, werkt de processor in je kop op volle toeren om 1001 excuses te vinden om de confrontatie te vermijden. Erger nog: Als je processor het ook niet meer weet kan je lichaam gaan protesteren: Je wordt moe, misselijk, duizelig, je valt flauw…of nog heftiger.  Ook deze lichamelijke protesten behoren tot de 1001 excuses. En dat is een teken dat je op de goede weg bent. Nadat je je ding hebt gedaan kun je je die excuses niet eens meer herinneren, geloof mij.

Kun je deze geneeswijze in je eentje toepassen? Naar alle waarschijnlijkheid niet! Je hebt een objectief buitenstaander nodig. Maar wel iemand met kennis van de mechanieken waarvan bovenstaand mechaniek de aan de basis ligt. En vooral iemand die jouw angsten niet of beter nog, niet meer, deelt.  Deze iemand gaat jou net zolang drammen, achter je kont aan lopen en onder druk zetten, totdat je van pure ellende, om ervan af te zijn, maar op dat podium gaat staan en voor eens en altijd met de betreffende angst afrekent.

Waar zit het talent van zo’n dokter? Dat talent, kan ik je op voorhand zeggen, zal niet in zijn of haar diploma liggen. Waarom niet? Om dezelfde reden dat die hele alternatieve-geneeswijzen-winkel tegenwoordig wel al aan de banden van diploma’s ligt. Wat ik hiermee bedoel is een hele andere discussie die ik in dit tijdsbestek niet wil openen. De boodschap is, naar ik aanneem, duidelijk.

Zo’n dokter dus, die kwalificeert zich aan de hand van de resultaten die hij heeft geboekt. Zoek dus, voor een goed gevoel op voorhand bij deze persoon, naar de bewijzen van de resultaten en daar heb je een reële kwalificatie van skills en niet die van een mooie oorkonde met twee handtekeningen erop.

Nadat je door een dergelijke dokter bent geholpen kun jijzelf, mocht je ambitie liggen in het succesvol helpen van je medemens, in de wetenschap dat je je eigen angsten hebt overwonnen,  met de kennis van de mechanieken die jijzelf in het proces hebt opgedaan, zelf een objectieve ‘dokter’ worden voor je naasten.

Hoe ik dit allemaal weet, vraag je? Wel, ik ken zo’n dokter persoonlijk:

Dokter Cartago aan de praktijk van de SFM society.