Auteur de Pluis

 

Hiep hiep hoera, ik heb een diploma

 

Minder jonge mensen die een startkwalificatie missen, bravo. In mijn `tijd` noemde men dit een schooldiploma hebben. Een tas buiten aan de stok, en het feest kon beginnen.

Wat zijn we blij, en wat een aardige Bewindsvrouw hebben we toch. Een compliment naar de Wethouders, docenten en naar alles wat daarbij hoort, het kan niet op. Van harte gefeliciteerd, bijzonder goed nieuws en wat ook daadwerkelijk op het nieuws kwam. En wat een flauwekul!

 

Ik heb een periode jongeren begeleidt die in de afvalbakken lagen. Jongeren die nagenoeg allemaal in aanraking gekomen waren met juistitie, schuldenproblematiek, softdrugsgebruik, lastig benaderbaar waren en hun diploma niet op zak hadden. Ik kwam dus ook in aanraking met de megastallen, die het MBO onderwijs als doopnaam heeft.

 

Nu heb enorm veel onderzoek gedaan door de vraag aan een laptop te stellen ` waarom ga je aan een MBO opleiding beginnen?  En let u even op, ik citeer: je hebt persoonlijk contact met je docent, mentor en medestudenten, je kunt elke dag starten,  het diploma is erkend door het Ministerie van Onderwijs en het is de de snelste weg voor een erkend diploma !!!!!!!!!!!!!!!!!

U begrijpt, dat er naar alle waarschijnlijkheid een stevige subsidievreter aan het MBO roer staat. om zoveel mogelijk kinderen naar binnen te lokken onder de noemer: wij zijn aardig en  alles kan, en veel mag. Een prima vormend element in het jeugdig leven, denk ik gelijk.

Studierichtingen zijn ook geen probleem. Administratie en economie, particulier beveiliger, huis en tuin en persoonlijk begeleider zijn voor specifieke doelgroepen!!!!!!!!!!!!!!!!!!

De markt staat te trappelen om ze welkom te heten, echt waar!

 

Er zijn wellicht toch wat kleine probleempjes, die onder andere de Minister(s) en Wethouders over het hoofd hebben gezien. Zoals daar zijn: de Jeugdwerkeloosheid, de huidige vraag naar geschoold Technisch personeel en ze vertellen dat je als groentje geen miljoenen gaat verdienen en geen mobiel of leasauto krijgt. En als ze geluk hebben, een contract voor bepaalde tijd krijgt wat niet omgezet wordt.

 

Een diploma zonder zelfvertrouwen en perspectief is goed voor de verkiezingen, het ego van menigeen en de beinvloeding van een samenleving.

 

Uit ervaringen schrijf ik dat er een hele generatie als verloren moet worden beschouwd, en soms wel een diploma heeft. Rijden zonder rijbewijs mag niet, maar hiep hoera roepen terwijl er geen reden is voor een feestje, ook niet. Zeker niet als je Minister of Wethouder heet.

Ik hoor te vaak dat er gegild wordt: wij willen onze kinderen niet opzadelen met de problemen van vandaag de dag. Meneer of mevrouw de giller, ik heb een nieuwtje voor u: het kwaad is al geschiedt.

 

Geef de jongeren een mentor na hun schooltijd, die ze de weg wijst en geaccepteert wordt. Die de klappen van de zweep kent, en hen met passie, kennis en eerlijkheid wil dienen. Want jeugdigen moet je vandaag de dag dienen, wil je ze niet verloren laten gaan. En dienen is heel wat anders dan reintegratie en verzorgen. De jeugd heeft de toekomst, en de toekomst is voor vele nep! Welterusten, slaap zacht.

 

De Pluis