Als mensen in een organisatie materiële middelen of dingen gebruiken en ze weten daarbij niet de balans tussen – ‘dat wat je wilt bereiken of wilt hebben’, en ‘het instrument of (productie)middel waarmee het product wordt vervaardigd’ – zal de effectiviteit afnemen en blijven andere zitten met de gebakken peren. Bijvoorbeeld: De meeste mensen zien effectiviteit vanuit het idee van het gouden ei, namelijk ‘hoe meer je produceert, hoe effectiever je bent.’

Maar de fabel laat nu juist zien dat effectiviteit afhankelijk is van twee factoren: het geproduceerde (de gouden eieren) en het productie apparaat of middel (de kip). Wanneer je je richt op de gouden eieren en de kip verwaarloost, zul je binnen afzienbare tijd het instrument dat de eieren produceert kwijtraken.

Iemand die dus de zorg draagt voor een materieel middel, zoals een machine, zal wellicht graag een goede indruk op zijn superieuren willen maken. Dus bij een snelgroeiend bedrijf zijn er dan promotiekansen. De productie wordt opgevoerd zonder onderbreking voor het nodige onderhoud. De productie is gigantisch, de kosten laag, en de winst zeer hoog. Binnen afzienbare tijd maakt hij promotie! (Gouden eieren!)

Maar nu kom jij. Jij gaat zijn baan overnemen of het bedrijf overnemen. Jij wordt opgescheept met een machine die begint te haperen. Je moet fors investeren in onderhoud, terwijl de machine al die tijd niet kan draaien. De kosten zijn gigantisch, de winst daalt pijlsnel. Geen gouden eieren meer. Je voorganger heeft het middel vernield, maar voor de boekhouding en de belasting tellen alleen de stuksproductie, de kosten en de winst. Wie krijgt de schuld? Jij!

En zo gaat het tegenwoordig in het leven. Meestal heb je voor een dergelijk bedrijf veel te veel betaald want de prijs werd bepaald naar de resultaten. Ik kan hier heel boos over worden. Omdat wij dus in een dergelijke wereld leven ben ik ook boos op de wereld waarin ik leef. Daar komen de mensen uit voort die financieel totaal aan de grond zitten. Daar komen mensen uit voort die zelfmoord plegen.

We zijn vanuit het voorbestaan via onze geboorte naar deze aarde gekomen om beproeft te worden. Onze keuzes bepalen ons lot. We zijn vrij om vrijheid en eeuwig leven te kiezen door het zoenoffer van Jezus Christus, of om gevangenschap en dood te kiezen. Wie ervoor kiezen, de wil van God te doen, kunnen rekenen op vervolging of uitbuiting, maar hun eeuwige beloning staat vast in het koninkrijk van God en hun vreugde zal voor eeuwig overvloedig zijn.

Zowel rijk als arm krijgt met problemen en proeven van bekwaamheid te maken. Zo ken ik een rijk iemand waarbij de biopsie bevestigde dat hij kanker in een vergevorderd stadium had, met uitzaaiingen in zijn hele lichaam. Toen hij dit van zijn dokter hoorde, antwoordde hij dat hij blij was dat hij zoveel geld had. Geld noch moeite zou worden gespaard om de juiste behandeling te vinden. Hij dacht dat hij zijn gezondheid kon terugkopen. Maar kort daarna stierf hij. Iemand stelde de vraag: “Hoeveel geld heeft hij achtergelaten?” Het antwoord was uiteraard: “Alles!”

Hij had zijn hart op de dingen van de wereld gezet, misschien op de gouden eieren maar zijn succesladder had tegen de verkeerde muur aan gestaan. Ik moet aan hem denken als ik deze tekst lees: “Doch zie, de dagen van uw proeftijd zijn voorbij; gij hebt de dag van uw redding uitgesteld, totdat het te laat is.” (Helaman 13:38.) En dit is mijn getuigenis in naam van Jezus Christus. Amen.