De maand December.
Een maand met meer functies dan alleen maar gezellig bij mekaar zijn, van elkaar genieten [ruzie’s uit te praten] en even ontsnappen uit de grote en uitzichtloze tunnel genaamd de economische crisis.

Het is ook een tijd om samen met de familie de goede en slechte punten even goed onder de loep te nemen… Confronterend, maar verhelderend.

Dat ene en echt allerlaatste paar laarzen van je vrouw of de, volgens je man, o zo nodige, uitbreiding van de garage omdat al die “troep” Lachen er niet in past…. En voor je het weet moet je aan het einde van de maand weer alle eindjes aan mekaar knopen om alles draaiende te houden.

Ik geloof dat de volgorde sinterklaas – kerstmis – oud & nieuw niet toevallig in die zo in de wereld is geroepen… Ook al hebben ze allemaal hun eigen en aparte betekenis…..

Volgens mij is Sinterklaas bedoelt om al het gespaarde geld over de balk te smijten, met als goed doel onze kinderen en geliefden. Om het schuldgevoel bij het uitpakken van de cadeaus als sneeuw voor de zon te zien verdwijnen. Liefdadigheid gaat boven alles. Toch….?

Kerst als vreet 3-daagse. Het word steeds kouder, we zitten lekker met z’n allen met een dikke nietsverhullende en camouflerende trui voor de open haard. En niettemin… Het gaat toch om de binnenkant. Niet om de buitenkant. [Dus dat lekkere bakje ragout kan er ook nog wel bij Knipogen]

En als klapper op de vuurpijl; Nieuwjaar. Waarbij we met z’n allen een paar kilo zwaarder en een aantal euro’s lichter met z’n allen al onze zondes aansteken en met veel lawaai [heel symbolisch] de lucht in knallen.

Waarna we weer mogen wensen dat het volgend jaar weer ietsjes beter gaat. We niet al ons geld opmaken aan dure sinterklaas/kerstcadeaus en we geen indruk maar hoeven te maken om tijdens het gebruikelijke familiebezoek tijdens de kerstdagen allerlei sjieke hapjes en taferelen voor te schotelen. [Wat een fortuin aan geld en tijd kost.]

 

We een aantal dagen daarna weer verdrietig op de weegschaal staan en sportscholen weer volstromen en de diëtisten weer vol aan de bak kunnen.

Maar een ding is zeker: Familie, vrienden en geliefden boven alles.                                                                                               Dat is misschien wel onze enige en waardevolle houvast in deze roerige en onvoorspelbare tijd.

Maar ondanks alle nadelen en struggelingen die je eventueel krijfgt/hebt voor, tijdens, en na deze mooie en feestelijke dagen……

Desondanks wens ik jullie allentoch fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar toe.
Dat jullie een goed jaar tegemoet mogen komen waarin al, nou ja in ieder geval een paar Lachen, van jullie wensen uit mogen komen!