Een gepeperde mening over een actualiteit, is het wijsheid of is het ijdelheid? Het is discutabel, maar voor een columnschrijver is het dé waarheid.

Een column is een vast rubriek in een tijdschrift, magazine, krant, vakblad of op een website of weblog. Onder meer bij bekende Nederlanders is het een trend om columns te schrijven. Willem Holleeder heeft een column in de Nieuwe Revu, Johan Cruiff heeft een column in de Telegraaf, Ronald Giphart heeft een column in de Volkskrant, Youp van het Hek heeft een column in het NRC Handelsblad en Robert Jensen en Rita Verdonk hebben een column in de Spits. Ook minder bekende columnisten delen graag hun gedachtespinsels.

Het schrijven van een column
In principe kan iedereen die van schrijven houdt en gevoel heeft voor taal een column schrijven of leren schrijven. Een column is een korte tekst van maximaal 1000 woorden, die ondertekend wordt met eigen naam of pseudoniem. Vaak heeft een column een persoonlijk tintje met een uitdagende stelling in de inleiding. In het middenstuk wordt de stelling uitgewerkt met voorbeelden. Het slot moet een verrassende conclusie hebben die een bepaalde emotie oproept bij de lezer.
Een column kan zeer omstreden zijn, bij de één kan het een lach op het gezicht toveren en bij de ander kan het woede oproepen. Politica en columniste Rita Verdonk heeft veel bedreigingen aan haar adres gekregen vanwege haar column over bont in de Spits. Zij schreef in haar column dat ze van bont houdt en dat het verbod op het houden en slachten van pelsdieren moet worden tegengegaan.

De vrijheid van een columnist
Ondanks dat columns soms beledigend en kwetsend kunnen zijn, hebben columnisten bijna alle vrijheid en wordt hen door de Nederlandse rechters geen beperkingen opgelegd. Dit in tegenstelling tot schrijvers die beledigende en kwetsende teksten buiten een column om publiceren. Het medium waarin de column verschijnt kan wel restricties opleggen. Desalniettemin is het voor columnisten verstandig om columns zodanig te schrijven, dat zij zich nog wel op straat kunnen vertonen.

Tips voor het schrijven van een column
– Stem je column af op de doelgroep en schrijf over een actualiteit
– Verzin een pakkende titel en een prikkelende openingszin
– Wees creatief, satirisch, overdrijf en gebruik beeldende taal
– Breng een goede structuur aan in je column
– Spring niet van hak op de tak en schrap overbodige teksten
– De conclusie in het slot moet verrassend zijn en een emotie oproepen
– Voorkom stijl- en spelfouten

Een cursus of workshop column schrijven
Voor het schrijven van columns hoeft een schrijver geen gecertificeerd journalist te zijn. Echter, het gaat niet iedereen even makkelijk af om een column te schrijven. Bij een aantal opleidingsinstituten in Nederland is het mogelijk om een cursus te volgen. Bovendien is het mogelijk om workshops te volgen bij ervaren columnisten.
Bij twijfel over spelling en stijl is het aangeraden om het woordenboek Van Dale te gebruiken. Taaladvies is ook te verkrijgen via de sites Onzetaal.nl, Taaladvies.net en Beterspellen.nl.

Plaats uw eigen column door op de knop hieronder te drukken:
Nu Registreren