Tilburg is de duurste gemeente van Noord-Brabant wat betreft de hondenbelasting. Na Rotterdam zelfs de duurste gemeente van Nederland! Voor het houden van een hond in Tilburg betaal je € 123,86 per jaar. Een tweede hond is duurder, en brengt het totaal op € 299,53 per jaar. Een behoorlijke smak geld! Zevenendertig gemeentes hebben er voor gekozen om de hondenbelasting niet te verhogen in 2014. Twaalf gemeentes hebben de belasting verlaagd. De bedragen van de hondenbelasting lopen flink uiteen. Betaal je in Rotterdam € 126,80 per jaar voor je viervoeter, in Oude Ijsselstreek betaal je slechts € 9,96 per jaar.

Ik krijg, als eigenaar van twee honden, dus per jaar een rekening van bijna € 300,- op mijn deurmat. Maar waarvoor nu eigenlijk? De hondenbelasting is heel lang geleden in het leven geroepen voor de verplichte rabiës enting. Deze enting is niet meer verplicht, en als je hem al laat zetten, betaal je daar gewoon zelf voor. Inclusief belasting. Maar waarom wordt er vandaag de dag dan nog hondenbelasting geheven? Deze vraag mailde ik naar de gemeente Tilburg. Als antwoord kreeg ik dat “de vervuiler betaalt”. Maar.. In Tilburg geldt toch een opruimplicht? Je wordt als hondeneigenaar toch geacht achter je hond op te ruimen? Een hondeneigenaar vervuild dan toch niet meer dan ieder ander? Enkele dagen later sprak ik mijn bejaarde buurvrouw. Zij had een boete van € 140,- euro gekregen omdat ze de ontlasting van haar Chihuahua niet opgeruimd had. In de bosjes had een agent staan observeren. Maar.. waarom een boete? We betalen toch hondenbelasting vanwege de bevuiling die we veroorzaken met onze honden? Waarom dan nog eens € 140,- er bovenop? Spreekt de gemeente daarmee hen eigen argument dan niet tegen?

Begrijp me niet verkeerd, ik ben vóór het opruimen van hondenpoep. Ik doe het zelf altijd, zonder uitzondering. Helaas geldt dit niet voor iedere hondenbezitter. En omdat sommige hondenbezitters dit niet doen, moet ik € 300,- per jaar betalen. Een beetje raar, niet? Mensen betalen toch ook geen belasting over hun fiets, omdat sommige mensen wel eens door rood rijden? Mensen betalen toch ook geen sigaretten-belasting, omdat sommige mensen hun peuken op de grond gooien? Stel je eens voor, dat er iemand aan de deur komt die zegt; “Goedemiddag! Ik wil graag € 300,- per jaar van u, omdat sommige mensen afval op straat gooien. Vaak hebben deze mensen een spijkerbroek aan, en ik zie dat u dat u ook een spijkerbroek draagt! Vandaar dus graag € 300,- per jaar. Of u dat mag weigeren? Dat mag, maar dan krijgt u aanmaning naar aanmaning. Hoe dan ook zult u betalen. U vindt dat niet terecht? Dat is jammer voor u.”

Volgens de begroting leverden de Tilburgse hondeneigenaren in 2013 € 1,620.000 in bij de belasting. In Tilburg geldt een hondenbeleid. De gemeente zorgt voor losloopveldjes, controles, poepbakken, etc. In 2013 zou er volgens de begroting € 1.373.000 hieraan besteed worden. Tel uit je winst, letterlijk. Wat gebeurt er met die overige € 247.000? Dat mag Joost weten.. Tilburg heeft veel losloopveldjes. De meeste dusdanig klein dat een gemiddelde hond er zijn benen niet op kan strekken. Maar dat is nog daar en toe. Veel vervelender is dat het hekwerk vaak beschadigd is, waardoor je hond ineens op de Ringbaan-Zuid staat waar auto’s met 70 km/u voorbij razen. Of dat de veldjes niet schoongehouden worden, en dat je hond voor de derde keer een besmettelijke giardia-infectie oploopt, die overigens ook besmettelijk is voor mensen, en ik kan je vertellen dat je daar niet gelukkig van wordt. Maar nóg erger zijn de kuilen op de veldjes, die niet gedicht worden door de gemeente. Verschillende honden hebben daar al blessures opgelopen. Een klein hondje die zijn poot gebroken heeft. En recentelijk een sporthond die haar spier erdoor beschadigd heeft, dierenarts in en uit loopt, en vermoedelijk niet meer gebruikt zal kunnen worden voor de sport. Oh ja, en de eigenaren van deze zieke en geblesseerde honden betalen zelf hun dierenartskosten. Inclusief belasting.

In veel gemeentes, waar aanzienlijk minder belasting geheven wordt, worden gratis poepzakjes uitgedeeld. In Tilburg is daar geen geld voor, ondanks dat de belasting hier vele malen hoger is. Er is blijkbaar ook geen geld om de losloopveldjes schoon en veilig te houden. Maar er is wel geld om mensen op de bon te slingeren wanneer ze niet achter hun hond aan opruimen, ondanks dat ze al zo’n fikse rekening krijgen aan het eind van het jaar omdat de vervuiler betaalt.. Overigens betalen de hangjongeren in het park die daar hun zakken chips, blikjes bier, etc. achterlaten geen extra belasting. Ach, gelukkig eet de gemiddelde hond graag van straat, en word dit soort zwerfvuil dus ook netjes verorberd, waarna hondeneigenaar wederom op eigen kosten naar de dierenarts kunnen om de maagjes van hun viervoeters leeg te laten pompen.

En zo is de cirkel weer rond. In mijn optiek is de hondenbelasting geen eerlijke belasting. Ja, slinger mensen die vervuilen op de bon. Of dat nu om hondenpoep gaat, om zakken chips, of wat dan ook. Ja, daarvoor mogen mensen een flinke boete krijgen. Maar een torenhoge belasting betalen omdat ik toevallig hetzelfde huisdier heb als mensen die vervuilen, terwijl ik zelf alles keurig opruim? En tijdens mijn wandelingen een oogje in het zeil houd, onrust meld, want de gemeente stuurt iedere hondenbezitter een brief met de vraag of wij waakzaam willen zijn tijdens onze rondes, en een praatje maak met mijn bejaarde buren? Nee, dat voelt niet eerlijk. En ik pleit er daarom ook voor dat de hondenbelasting wordt afgeschaft.