Enigszins in strijd met de gangbare opvatting ken ik wel degelijk aardige schoonmoeders. Ik kan mij er zo drie voor de geest halen. Die verkeerden in mijn nabijheid, vanwege drie inmiddels aan sleetsheid ondergegane eerdere huwelijken.

Mijn huidige schoonmoeder voldoet helaas wel aan die karikaturale stereotypering van een onaangenaam sujet. Een enkele blik op schoonpapa levert voldoende informatie. Die man, een zeventiger, was zo’n 45 jaar geleden al door haar gecastreerd. Het moet gezegd… zij zorgt elke dag voor een gladgestreken overhemd, een bakje koffie en een krantje. Maar vooral zorgt zij ervoor dat hij zijn kop houdt… Dat is namelijk de deal: zij houdt hem in leven en hij geeft geen enkel teken daarvan. Cru sodeju, maar hij zal niet de enige uitgebluste pensionaris zijn.

Voor afgelopen Moederdag zocht ik naar het obligate cadeau. Dat was boffen toen ik op het Internet de ultieme verrassing voor mijn schoonmoeder ontdekte. Op een website van een Belgische parachutistenschool stond vermeld, dat er nog plaats was voor twee personen in hun klasje met beginnende springers. Alsjeblieft, een uitgelezen kans om samen met mijn schoonmoeder iets leuks te doen: springen vanaf een paar kilometer hoogte.

De onverwachte meevaller van twee – letterlijk vrijgevallen – plaatsen kwam doordat er onlangs twee vrouwelijke leerlingen ruziënd uit de opleiding waren verdwenen. Ik zuig wel eens wat uit mijn duim, maar dit kunt u controleren: het is namelijk een hot item in de internationale pers geweest. Het betrof twee rivaliserende dames, die allebei dezelfde man, ook lid van het klasje, zeer beminden. Een springerig typetje kennelijk… Het fijne weet ik niet meer, maar een of ander misverstand over wel of niet vastgemaakte haken had ertoe geleid dat een van die dames op aarde stuiterde en als een platte pannenkoek er vanaf moest worden gekrabd. Een kniesoor die daar op let, maar die andere dame werd voor verhoor vastgezet. Vandaar dat er twee plaatsen open vielen, om het maar eens plastisch uit te drukken.

Mijn schoonmoeder is van het taaie soort. Zo’n ondernemend type, dat de Chinese muur bewandelt, de Kilimanjaro beklimt en tussen mensenhaaien zwemt. Naar haar eigen zeggen is zij niet dood te meppen en schuwt zij geen gevaar. Zonder dat is er immers geen spanning in het leven! We zullen zien… hoe veerkrachtig(!) ze bij het parachutespringen zal blijken te zijn.

Mocht er iets te melden zijn, wel… ik hou u op de hóóógte. Of is dat nou weer te beeldend uitgedrukt?

(Omgewerkte versie van eerder gepubliceerd kort verhaal)