Heel af en toe zie ik spandoeken over de weg hangen. Vaak over zaken die een buurt zelf aangaan: let op de kindjes gaan naar school, hier steken padden over of de jaarlijkse kermis die van start gaat.

Kortom, er zijn dus mensen die een ander, ergens op willen attenderen middels een oproep. Die schijnbaar een geest bezitten met een stem, en de doe-gen.

Zelf heb ik en zwak voor ouderwetse oproerkraaiers die alles en iedereen tegen zich in het harnas willen jagen. Zo’n jaren 80 model, die de straat op gaat en de wereldse ontwikkelingen aan de kaak stelt zonder aanzien des persoon. Afgesloten met een gezellige matpartij met de Politie. Gewoon met de handjes en na afloop de handtekening van een wapenstok op je rug hebben. Biertje erbij, man dat was pas leuk.

Maar ze zijn er niet meer. Tegenwoordig zijn er forums en heeft Nederland op elk terrein een expert die op uitnodiging een verhaal komt vertellen. Soms op het lachwekkende af.

Vandaag lees ik dat tutje Halsema zich ook gaat bemoeien met het Islam debat omdat ze keer een documentaire heeft gemaakt over delen van een bevolkingsgroep die de Islam beleven. Ze is dus ook expert geworden, waarvan akte. Eigenlijk een Groen Linkser, die toch bekend staan om het uitspreken en protesteren. Maar inmiddels is ook zij opgeslokt door het grote geld. Immers, ten tijde van het gedonder met “Tofik Dibi” was ze geen mede oproerkraaier maar een dame die perfect doorhad hoe je later in de carrière toch een bepaalde levensstandaard kon waarborgen. En haar opvolgster, Mevrouw Sap de  Stekkerdoos, bracht er ook al niet veel van terecht. Terwijl Tofik wel in z’n uppie fier bleef staan toen de heren van Sharia4Belgium op bezoek kwamen. Maar het ventje stond voor z’n woord, en dat is wat mij betreft hartstikke oké. Maar binnen de Partij was hij de oproerkraaier, dus aju paraplu.

Soms kom je ze nog wel tegen maar vaak buiten onze landsgrenzen. Ik bedoel bijvoorbeeld de Noordier Ian Paisely, de 43 Israëlisch militairen die zeggen genoeg is genoeg als het gaat om het Israël- Palestijnse vraagstuk, de vrouw van de ex DNB baas die op gezette tijden een vlag over de kapitale villa heen trekt of de Schotten, die met omhoog getrokken kilt de Engelsen hun achterste laten zien en er genoeg van hebben. Prachtig toch!

En wij? U en ik hebben Norbert Klein, de 50’er, die weigert om z’n Haagse USB stickje op te halen, een klokkenluider die uit het leven stapt omdat een lullo, in de volksmond ook wel Manager genoemd, binnen de NZA hem het aardse leven onmogelijk maakte en een Minister die zoveel schippert dat ze volgens mij zelf ook niet meer weet welke kant ze op vaart. We hebben de jonge Roelvink die ondanks dat Pappa Roelvink gedreigd heeft met een pak op de broek, toch op zaterdagavond is gaan stappen en een paar Militairen die voordat ze de oorlog in gaan, nog een beetje tijd over hebben om op het Binnenhof hun salarisverhoging veilig te stellen. Best belangrijk want stel dat je niet meer terugkomt, precies!

Roep ik op tot verzet? Mmm, een beetje. Dat m’n telefoon inmiddels wordt afgeluisterd wordt weet ik al lang. Want soms hoor ik een piep, de verbinding wordt onduidelijk en stuurt de Politie mij een sms dat ik te laat ben met het betalen van m’n factuur. Dus ik ben enigszins voorzichtig geworden.

Maar het wordt toch tijd dat u en ik weer on the road gaan. Eens kijken of er wat te protesteren valt?

Misschien voor de oudjes in Nijmegen die moeten verkassen uit de opvang, dat er meer poen naar de Politie moet zodat ze na vijven ook het schorem op kunnen pakken, dat onze Mark nou toch eens door moet pakken daar in Oekraïne, want als hij moet knokken van Oom Obama moet het toch ook mogelijk zijn een veldje te onderzoeken of tegen de Aldi, omdat zij het lef hebben m’n biertje en het Hondenvoer een duppie duurder te maken. Zijn ze daar gek geworden!!!

 

Er is meer dan genoeg om tegen te protesteren. En matten kan ik ook nog wel. Niet zo lang meer, maar toch. Ik zou zeggen mail me, en we gaan ervoor. Zoals T. Roosevelt eens schreef: speak softly, and carry a big stick. Aanvaluuuuuuuuh.

Tulus

 

 

PS: en de heer die zich Redacteur noemt en bij de Gelderlander werkt: als je me nog een keer schrijft dat mijn reactie niet geplaatst kan worden omdat die kwetsend zou zijn naar de heer Timmerman! Gij zijt blind, dom, naïef en een Gelderlander. Dit laatste is overigens ook niet bedoelt als compliment, zak hooi.  En dan, is het wel weer echt Gelders. Ik zoek wel een ander, Hubert!!!!!!!!!! ( Mijn buurmeisje had vroeger een marmot, die…………………………..)