Al jaren hamert de overheid erop dat het milieu niet zomaar achterwege kan worden gelaten door ons, de mens. Alles moet tegenwoordig aan bepaalde keurmerken voldoen,
alsof Rob Geus himself met een kilowattuurmeter op onze stoep staat. De echte die-hards die daadwerkelijk iets over hebben voor het milieu kopen zuinige elektrische auto’s in vreemde futuristische vormen en bezitten zonnepanelen in het land waar de zon zelden schijnt. Je vraagt je af: in hoeverre dragen deze mensen nu werkelijk bij aan het milieu? Is het meetbaar? Dat is een vraag die niemand met 100% zekerheid kan beantwoorden. Er is een grote acceptatie dat het ‘versterkte broeikaseffect’ door de mens wordt veroorzaakt. Kijkend naar het verleden zie je echter ook al een trend in de temperatuur die weinig verschilt van wat er op dit moment gebeurt. Toch is de mens focus nummer 1 in de wereldwijde kwestie.

Als we deze weg zijn ingeslagen moet er ook daadwerkelijk iets gebeuren. Ik stel voor dat premier Rutte gaat hardlopen om energie op te wekken. Hier maakt SBS6 vervolgens een uitzending van en zie het enerverende resultaat: een miljoen Nederlanders rennen rondjes rondom de Tweede Kamer, met hun green-o-watch en zweetbandjes in de aanslag. Afgezien van het feit dat technisch Nederland daar nog niet klaar voor is, geeft het wél een stimulans om het goede voorbeeld te geven. Dat is nou precies waar de wereld op dit moment behoefte aan heeft. Zeg ik als bescheiden individu met weinig voorkennis.

Laten we eens tien jaar verder kijken. Ervan uitgaande dat het op onze grote boze bol (overigens ook een titel van Roald Dahl) steeds warmer is geworden, wij puffend met      t-shirts en driekwartbroeken zitten en Rutte helaas een oude vent is geworden – ik moet hem nageven dat ie zijn best heeft gedaan – moet er toch echt ruimte komen tot andere oplossingen. Wat we missen is een eenvoudige aardrijkskundeles die ik zelfs nu nog heb onthouden.

Ooit barstten er vulkanen uit die zoveel puin omhoogschoten dat de wereldwijde temperatuur meer dan een graad zakte en dit in extreme gevallen zelfs een ijstijd inluidde. Voilà, daar is onze oplossing. Vulkanen gecontroleerd laten uitbarsten. Of het ethisch verantwoord is, moet nog blijken. We kunnen natuurlijk moeilijk een eilandengroepje ‘vergeten’ wanneer je een dergelijk iets laat uitbarsten. Laat men daar onderzoek naar doen, want de huidige lijn mist toch wat creativiteit. Ik fix het milieu wel even.