Schaamte. Wie kent het woord niet. En hebben we er niet allemaal wel eens mee te maken gehad? Of om het eenvoudig te zeggen: een psychosociale emotie die als onprettig ervaren wordt en mede wordt bepaalt door de cultuur waarin men opgroeit.

Als ik lees dat de baas van Politie Gelderland Zuid genoeg heeft van het oud en nieuw feest en het mag stoppen, dan zegt dit nogal wat. Een politiebaas die de buik er vol van heeft.

Begrijpelijk, als je personeel willens en wetens in levensbedreigende situaties terecht komt om een medemens te helpen. En als hij in nagenoeg alle kranten ook nog leest dat het met oud en nieuw nogal is meegevallen en om zich heen kijkt, en tot een andere conclusie komt. Dan…En toch, de oproep is tegen dovenmans oren gezegd, waarom?

Een onprettig gevoel is niet leuk, alleen subjectief. Immers wat ik als onprettig ervaar kan door een ander als prettig ervaren worden, nietwaar? Ik bedoel: mij is geleerd om respect te hebben voor een vrouw terwijl de ander er geen problemen mee heeft om met een Olympische gedachte zijn vriendin te meppen. Ik zou me kapot schamen en de heer doet even een excuus dansje, en klaar is kees.

Ik las de Politie woorden, als oprechte emotie. En zoals bekend: zoek je de publiciteit, dan worden de beroeps twitteraars terplekke wakker.

Cultuur. Heeft in dit geval niets te maken met vluchtelingen, IS en weet ik veel wat. Maar alles met het borgen van normen, waarden, rituelen, een goede wil en het daarmee gepaard gaande handelen. Hierbij hebben ouders, verzorgers, scholen, gemeenten, de Politiek en een ieder die wat te beslissen heeft, een voorname rol.

En wat zie ik! Ook deze componenten binnen de samenleving hebben het met enige regelmaat af laten weten. Schandalen, Getolereerd ontoelaatbaar gedrag, graaien, de boel flessen- etc, het kon allemaal niet op.

Ik zou zeggen meneer de Politie baas. U zit geheel vrijwillig in een verdomd moeilijke positie, weet ik. U staat elke dag midden in een nagenoeg schaamteloze samenleving en wordt geconfronteerd met het ontbrekende, schaamtegevoel. En toch zou ik zeggen: blijft u bij de wet en zoek op een andere manier naar maatschappelijke oren die u, altijd willen horen? Van het overgrote deel van de Burgers hoeft op deze manier niets te verwachten, die eisen!

Nodigt u bijvoorbeeld de slemiel Eurlings eens uit als spreker op één van uw as. congressen. Of randdebielen als de Voorzitter van “een” ondernemingsraad, Neelie Kroes, graaf Prins Bernhard spontaan op- of zet voormalig Wethouder Depla op het podium. En laat hen vertellen waarom zij, het woord schaamte erg hoog in hun vaandel hebben staan! Of in geval van de voormalig Wethouder: in de mond heeft! Dat van de Prins is een grapje, maar gelukkig hebben we de foto’s dan nog wel!

Schaamte, wat is het toch een eenvoudig woord. En nog de beste wensen, overigens. En nou niet boos worden hé?