Het onderwerp taal, staat weer hoog op o.a. de politieke agenda.Wat enerzijds komt door de mondiaal culturele vraagstukken waar Nederland meer worstelt en anderzijds, door de hoge werkeloosheid waardoor het jachtinstinct weer tot leven komt. Wat ik noem de Klijn-Tandem combinatie.

 

Zelf ben ik een eitje van de tweede generatie uit de Gordel van Samaragd, en weet dus wat het is als je een nieuwe taal niet machtig bent.

 

Nimmer hebben wij als familie problemen ondervonden door erg ons best te doen de taal onder menige knie te krijgen.Waarbij onze leefomgeving haar best deed om ons daarin te ondersteunen. Zonder facetten vanuit de eigen cultuur, niet in leven te mogen houden.

 

Maar bruine koppies en zwart haar konden we niet verbergen, en was dus ook niet nodig. Volgens mij noemde ze dit vroeger tolerantie, maar dit weet ik niet meer zeker? Is ook een zeer oud Nederlands woord, nietwaar?

 

Nu ik groot ben kom ik vaak in aanraking met mensen die niet meer de taal beheersen en ik de taal niet beheers die zij wel verstaan.

 

Dan bedoel ik niet de allerliefste buurman uit Libanon die altijd tijd heeft voor een gezellig babbeltje als ik de honden aan het uitlaten ben. Ook niet vriendelijke Mo, die vroeger een deugniet was en ik ken uit mijn begeleidingstijd. En ook niet mijn Hollands buurvrouwtje die altijd standje kwebbel aan heeft staan als ze mij alleen maar ruikt.

 

Ik bedoel eigenlijk de mensen die ik spreek of per mail ontmoet van organisaties zoals Woning-maserati-corporaties, Zorg-zucht-ik-heb-geen-geld-combinaties, Gemeen-ten, Uitzend-werkkampen, en Detachering-flikker-toch-op-man-bureaus.

Mijn werk is de straat, en zij die er naar verwezen (gaan) worden.

 

Organisatie-theo en thea-mensjes, praten niet meer de taal van de client en van de straat.  Zij praten de (euro) taal van Knot. U weet wel, de DNB boerenzoon die af en toe op televisie zijn mede mensen de put in praat.

 

De beheersing van de Nederlandse taal blijft voor mij belangrijk, en is nog steeds verdraaid lastig om aan te kunnen.

 

Ik bedoel, als ik op de tweede wereldoorlog computer van CC een verhaal schrijf en ik heb geen spellingscontrole tot mijn beschikking, dan wordt het voor de Pluis peentjes zweten. Thuis heb ik een modernere software machine, en wordt ik tijdens het schrijven automatisch gered.

 

Dus als men van plan is om perfecte taalbeheersing te eisen van een ieder, is dit an sich een goed idee. Alleen wat is dan de taal die aangeleerd moet worden?

 

Groene boekjes taal, de taal van de uitzendmiep die toch niet luistert omdat ze macht heeft, de taal van diverse belangen-organisaties die alleen de taal willen horen die het met hen eens is. Of de 50+ taal van de Pluis die woorden als u, vanzelfsprekend, hoogachtend, nee hoor en waarden in zich heeft en daardoor wel op gezette tijden voor paal staat?

 

Zegt u het maar? Taal is Universeel, en over de wereld heen voorzien van een andere naam, klank en toon.

 

Ik versta iedereen waar, en met wie ik ook ben. En als lastig wordt, helpen wij elkaars taal te begrijpen. Zo zijn wij!

 

Het Nederlands van nu is een smeltkroes van de alles en nog wat invloeden door de eeuwen heen. Met het uiteindelijke resultaat van het nu, door wat men noemt de Multinationale invloeden.

 

En taal is aan verandering onderhevig, de evolutie is bepalend.

 

 

Aliquis in omnibus, nullus in Singulus.

 

Nog nooit van gehoord, jammer?

 

De Pluis heeft tijdens de jonge jaren, Latijn op school geleerd van Juffrouw Verhagen. Een vrouw met (nee toch) een Knot in het haar, een eau de cologne geur en een dikke pukkel naast haar neus – die werkelijk prachtig kon prediken en in oorlelletjes knijpen.

 

een beetje van alles, maar niets geheel beheersend ” is de vertaling die ik van de juffrouw geleerd heb. En zo is het maar net.

 

 

De Pluis

 

 

PS; En de P&O debiel van de Gemeente A ( Marian Z,  ja jij ja) die mij van de week de vraag stelde of ik de Nederlandse taal wel goed beheerste? U bent een Pengecoh. Een prachtig woord uit mijn “ moederstaal”, en Kletsmajoor betekent. En dit wist u niet, weet ik zeker. Maar u bent het wel, mevrouw van de afdeling Puber & Ondoordacht. Pffffffff.

PS2: Sorry voor stijl en taalfouten, is de schuld van CC……………..Hollander!