Als mens die het toch maar voor elkaar heeft gekregen ruim vijftig jaren overeind te blijven, heb ik de wereld zien veranderen. Van het oneindige naar een hele kleine wereld. Een wereld die door de introductie van het Internet en grenzeloos vervoer, dromen overbodig gemaakt heeft. Maar dat het mensen dichterbij elkaar heeft gebracht is in mijn optiek een leugen!

Het individualisme is groter dan ooit, maar waar de verscheidenheid aan belangen veelal identiek blijken te zijn. De democratie vraagt heden ten dage om meer betrokkenheid van mij als burger, en aan de andere kant krijg ik dagelijks propaganda materiaal voorgeschoteld om mij een volger te maken, een acceptant.

Nu ben ik wellicht in de ogen van menigeen een doemdenker, maar ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat er een brainwash in gang gezet is die mij moet doen geloven, wat de elite in stand probeert te houden. Een opinie, een debat, journaal en statistieken. Maar wat is nu DE waarheid?

Ben ik nu een complotdenker op z’n retour of weiger ik vanuit een buikgevoel mee te gaan in de stroom van klakkeloze acceptatie? De optie om als idioot versleten te worden ligt wel op de loer.

Een kleine oogst van de laatste 24 uur? Ik rook dus ik ga vroeg dood, en ben een kostenpost volgens de dame van de verzekering. Mensen zonder werk worden gekneed en gekneveld. Lastige jongeren moeten naar een werkkamp en Geloofshuizen moeten in de brand worden gestoken. Om af te sluiten met een eenvoudige nieuwjaarsreceptie van 80.00 euro in het Utrechtse. Waar moet ik mij nu druk om maken?

Als ik de diverse forums mag geloven dan is er een grote mate van onvrede binnen de samenleving en de roep om leiderschap groot, die de sores voor menigeen moet doen vergeten. Vervolgens barst de informatie oorlog los en is het populisme schijnbaar een antibiotica voor de samenleving geworden.

En laat ik het gewoon benoemen: u en ik worden gemanipuleerd en hebben een mentaliteit waar de honden geen brood van lusten.

Natuurlijk is een stagnerende arbeidsmarkt een reden, weinig bestedingsruimte er ook één en ontwikkelingen over de gehele wereld met zekerheid ook een aanjager van de leegte in de hoofden. Mede waardoor het woord Privacy, overigens een wel hele bijzondere dimensie gekregen heeft.

Is het heel extreem als ik vast stel dat een leugen, als waarheid verkocht wordt? Dat het kromme recht gesproken wordt? Als dit zo is dan is er niet veel meer over, en mag er veel niet meer. De leegte is een feit, althans het gevoel van leegte is een feit.

De brand moet erin: opent de krant vanmorgen. Gelovigen slapen in hun gebedshuis en zijn bang. Hoe leeg moet je zijn om een Geloof, traditie, cultuur en geschiedenis te laten branden? En het griezelige is ook: u en ik staan er naar te kijken. Leeg als dat we zijn………….

De Pluis