Van alle dieren die op deze aarde rondlopen (fladderen, rennen, zwalken, zwemmen), beschikken wij als enige soort over een aparte eigenschap; namelijk ‘vergelijken’.
Het weer van gisteren met het weer van vandaag, de prijzen van verschillende artikelen in verschillende winkels, ex-partners met onze huidige, de net binnengekomen nota van het energiebedrijf met die van vorig jaar. Onze eigen kinderen met die van anderen, Windows met Apple, diverse vakantiebestemmingen en onze auto met die spiksplinternieuwe van de buren.

 
We ontkomen er niet aan, het is een automatisme.
 
Onomstotelijk staat vast dat vergelijken samenhangt met ‘kunnen kiezen’. Wanneer het aanbod groter is dan één, kun je een vergelijking gaan maken. Aan de hand van bepaalde criteria die we stellen, maken we zo een meer gerichte keus.
En als het draait om bijvoorbeeld het uitgeven van je geld, is het een reuze handig hulpmiddel. Want dat kun je maar één keer doen en dan wil je niet achteraf bedenken “Had ik nou tòch maar die andere….”
Vinden we een zon-vakantie belangrijker of wintersport? Nemen we scharrelvlees of Bio-kip? Een vouwwagen of een caravan? Ben ik monogaam of Bi?
 
Als kind wordt het ons al met de paplepel ingegoten. “Vind je die rode brandweerwagen mooier of toch dat groene sportwagentje?” Voor een kind wordt de keuze er niet makkelijker op. Want het liefst kreeg je ze natuurlijk allebei. Nog niet snappend waarom dat niet onbeperkt mogelijk is. Laat staan op basis van welke gronden je ze met elkaar zou moeten vergelijken.
Stel dat we zouden leven in een wereld waar van alles maar ééntje aanwezig was. Dan was de keuze gauw gemaakt. Dat wil zeggen, keus is er dan niet. Dan namen we genoegen met het aangebodene. Zouden we niet stil hoeven staan bij kwaliteit, grootte, prijs, waardering en wat dies meer zij..
 
We hebben het niet makkelijk, als mens. In vergelijking met de dieren in het wild bijvoorbeeld. Die hoeven niet eerst te vergelijken – prooi is prooi, voedsel is voedsel. Gewoon mikken, jagen en eten. En dat elke dag opnieuw. Rare wezens zijn we eigenlijk.
In vergelijking, dan..