Online als we tegenwoordig zijn, moet ook het onderwijs mee in de vaart der dingen. Steeds meer scholen stappen dan ook over op het gebruik van e-books, en opdrachten worden al lang via mail of interne online systemen ingeleverd. Papier verdwijnt, dat schijnt zo te moeten. Direct gevolg hiervan is dat leerlingen in de lessen verschijnen met iPads, laptops en notebooks, inloggen op het wifi-netwerk van de school en dan aan de slag kunnen. Tot zover het plaatje zoals het bedoeld was: efficiënt en effectief.

En dan nu het plaatje zoals het er in de praktijk uitziet. Scholieren verschijnen op school (omdat dat nou eenmaal verplicht is), ploffen neer op hun plek, trekken hun iPad uit de tas en loggen in. Dan roepen ze naar hun vriend aan de andere kant van het klaslokaal welk spelletje ze gaan doen, en de pret kan beginnen. De docent begint de les, dat wil zeggen: begint stoïcijns het verhaal af te steken dat hoort bij de te behandelen stof, onaangedaan door het rumoer in de klas en houdt dat vol totdat het signaal komt dat de les beëindigd mag worden. Een handvol leerlingen doet een poging te begrijpen wat de docent zegt, maar heeft daar duidelijk moeite mee omdat het rumoer het betoog van de docent overstemt. De docent heeft door ervaring geleerd dat het geen enkele zin heeft de rumoermakers te willen afremmen: dat versterkt de strijdlust der opstandigen alleen maar. De docent kan het gedrag in de klas niet meer corrigeren, aangezien de leerlingen geen respect voor hem of haar hebben. Dat laten ze dag na dag opnieuw zien door hun ongeïnteresseerde gedrag en lakse houding.

Waar zijn we dan in godsnaam mee bezig? Dit is geen efficiënt lesgeven, dit is geen gebruik maken van de mogelijkheden maar een halfslachtige poging de middelen te gebruiken die er zijn.

Allereerst: waarom zijn studenten nog verplicht naar school te komen? (let wel: ik heb het niet over de middelbare scholieren, maar over MBO/HBO/universitair onderwijs). Ze zijn uiteindelijk toch zelf verantwoordelijk voor hun resultaten en moeten ook zelf kunnen inschatten of ze instructie nodig hebben, of ondersteuning. Laat studenten daarom intekenen op de cursus (het vak, nu even niet de schoolse ‘les’). Inschrijving betekent dat ze zichzelf verplichten te verschijnen in de lessen. Na inschrijving niet verschijnen? Dan geen examen. Niet inschrijven? Oke, dan mag je wel examen doen maar dan ben je zelf verantwoordelijk voor het hoe en wat van het studeerproces. Op deze manier houdt de docent zijn betoog vervolgens wellicht slechts voor een handvol studenten. Maar dat zijn dan wel de studenten die enigszins gemotiveerd zijn, waar misschien nog iets van een discussie mee aan te gaan is. Deze docent zal fluitend naar zijn of haar werk kunnen gaan, dat kan niet anders. Sterker nog: de docent zal aangezet worden om zelf ook meer energie in de toelichting van de lesstof te steken. En dat is precies wat echte docenten leuk vinden. Mooi meegenomen dus. Medestudenten zullen ook respectvoller met elkaar omgaan. Het is tenslotte hun bewuste keuze daar aanwezig te zijn, en wel allemaal met hetzelfde doel: een examen met (zeer) goed gevolg afleggen.

Dus geen aanwezigheidsplicht maar een aanwezigheidsrecht. Een recht waar je gebruik van kunt maken, maar wel met daaraan verbonden de plicht om te verschijnen en actief mee te doen. Dat uiteraard wel.

Op deze manier worden er uiteindelijk misschien minder studenten actief opgeleid, maar zal het kwalitatieve niveau van de studenten die afstuderen vele malen hoger kunnen zijn.

Waarom zou een docent de aantekeningen bij de stof niet online beschikbaar kunnen stellen? Mooie powerpoint, hupsakee. Youtube is beschikbaar voor een toelichtingsfilmpje, mogelijk ingesproken door de docent zelf.  De docent hoeft niet persee naar school te komen om les te geven. De vijf werkelijk gemotiveerde studenten kunnen met hem of haar skypen, facetimen, wanneer het maar uitkomt. En dan hebben we een plaatje zoals het bedoeld was: effectief en efficient.