De VVD blaast weer hoog van het politieke torentje: ‘Boeh, publieke omroep, driemaal boeh dat jullie je eigen geld gebruiken voor een misleidend spotje tegen de bezuinigen!’ En dat uit de mond van een partij die doordrenkt is van corrupte politici die hun hand niet omdraaien voor een omkopinkje hier en daar. Maar goed, ze mogen ook een mening hebben. Net als de publieke omroep, vindt Sandertje met zijn twee mutella’s (Je kunt lelijk vallen van de fiets). En dus mag Hilversum gewoon zijn spotje op tv uitzenden tegen het blinde gesnoei uit Den Haag.

Gaat het beeld straks op zwart? Wie weet. De publieke omroep is boos en voert actie. Petitie ‘Onze programma’s bezuinig je niet 1-2-3 weg’. Presentators op de barricaden. Manifestatie op het Malieveld op 9 oktober. Ze zijn het zat, al die kortingen. En terecht. Veel mensen zijn hun baan al kwijtgeraakt. Hoe kun je nou goede tv maken zonder mensen, zonder geld? Niet de pulp die je maar al te vaak ziet op de commerciële zenders, maar tv die iets onthult, die aanzet tot denken, die laat zien wat er allemaal gebeurt in de samenleving. Tv zoals Zembla en Tegenlicht die belastingontduikende multinationals aan de publieke schandpaal nagelen of verzuimbureaus die handelen in zieke werknemers.

Oh, wacht eens even. Maar dat soort tv ligt natuurlijk zwaar op de maag van bepaalde lui met veel geld. Geen geld voor de publieke omroep? Nou, zij hebben wel geld, te veel geld zelfs. Deze teveelverdieners hebben liever tv die ons een beetje koest houdt. Tussen de reclames door zappend langs programma’s over asociale bejaarden, jonge meisjes die wanhopig op zoek zijn naar een beetje IQ, overspel plegende stelletjes, klussers met twee linkerhanden en twee gekneusde voeten, herhalingen van de herhalingen van films die we allemaal al tien keer hebben gezien en niet te vergeten: heel veel crimeseries, lekker veel bloed en geweld. Nee, de meeste commerciële tv is echt een verrijking… voor een select clubje mensen althans.

Het lijkt heel wat bij de commerciëlen, maar slechts een handjevol bedrijven heeft het spul in handen. Iets met monopolies, geloof ik. Alle RTL-zenders vallen onder RTL Group dat eigendom is van de familie Bertmann. Gezelligerds die enorm rijk zijn geworden tijdens het nazi-regime in Duitsland, joden als slavenarbeiders hebben ingezet en die na de oorlog gewoon vrolijk fluitend business as usual mochten blijven doen. SBS, Veronica, Net5 zijn het bezit van de Finse uitgeversgigant Sanoma. En dan heb je nog een hele lading aan andere zenders die in handen zijn van 1, 2, hooguit 3 Amerikaanse mediamultinationals. En al die bedrijven proberen elkaar vliegen af te vangen, maar kijken ook hongerig naar de publieke omroepen.

Zou het heel misschien zo kunnen zijn dat er meer aan de hand is dan botte bezuinigingen alleen? Wil dit kabinet – de VVD voorop, de PVV ernaast (want die vindt het allemaal maar een vreselijke linkse hobby) – Hilversum uiteindelijk verkopen? Zo van: jongens, ga eens lekker commercieel. Of willen Rutte & Co er een gelijkgeschakelde staatsomroep van maken? In Griekenland trok de regering de stekker eruit, omdat de publieke omroep daar de stem van het volk liet horen tegen de bezuinigingen. Onze publieke omroep is daar veel te braaf voor. Toch?

Stel je voor… Jeroen Overbeek opent het NOS-journaal met: ‘Goedenavond. Nederland heeft zijn buik vol van het kabinet-Rutte. Meer dan vol. Thuiszorgmedewerkers. Defensiepersoneel. Chronisch zieken. Kunstenaars en musici. ZZP’ers. Wij omroepmedewerkers. En al die mensen die hun baan verliezen. Wij slaan de handen ineen. Live verslag van de Polderopstand die zojuist is…’. Het scherm wordt zwart.

Medewerkers van de publieke omroep: heel veel succes! Mijn steun hebben jullie!