Jong geleerd is oud gedaan

 Op tv zien we regelmatig programma’s over obesitas, de ene ‘afvalrace’ na de andere. Zelfs kinderen staan tegenwoordig in het middelpunt van deze programma’s. Dit is zorgelijk en zou eigenlijk niet moeten kunnen want wij volwassenen weten ondertussen wel wat gezond is en wat niet als het gaat om eten en bewegen. En we willen allemaal het beste voor onze kinderen, toch. Hoe kan het dan dat er toch zoveel kinderen te dik zijn doordat ze te ongezond eten.

Dat kinderen van een bepaalde leeftijd niet willen eten, dat heb je als ouder helaas niet altijd helemaal in de hand maar dat ze simpelweg geen gezonde maaltijden krijgen is eigenlijk onvoorstelbaar. Gezond eten is immers niet duurder dan ongezond eten en boodschappen doen moeten we toch allemaal, ongeacht ons eetpatroon.

Het argument ‘geen tijd’ gaat ook niet op. Sterker nog, een simpele maaltijd koken kost minder tijd dan bijvoorbeeld naar de friettent rijden. En ja, tegenwoordig wordt zo ongeveer alles aan huis afgeleverd, dus ook eten en het online bestellen zal inderdaad wel iets sneller gaan dan een gezonde maaltijd koken. Desondanks mogen we toch hopen dat de gezondheid van onze kinderen wel 20 minuten per dag waard is. In deze tijd kan namelijk met gemak iets lekker en gezonds op tafel gezet worden.

Daar gaat het natuurlijk om, lekker! Eten moet lekker zijn en over het algemeen vinden we pizza, shoarma en friet lekkerder dan wo groente met rijst en kip. Het hangt allemaal af van smaak. Smaak kan ontwikkeld worden door wat we aangeboden krijgen. Dat geldt dus ook voor kinderen. Als we ze vaak verschillende en nieuwe smaken aanbieden is de kans groter dat ze meer producten lekker gaan vinden of in ieder geval acceptabel genoeg om het eens in de week zonder morren te eten.
Een lekkere gezonde maaltijd hoeft echt niet ingewikkeld te zijn en voor wie echt twee linker handen heeft in de keuken bestaan er uitgebreide instructiefilmpjes op internet over hoe te koken. Als we via internet eten kunnen bestellen kunnen we deze toch ook opzoeken en kijken.

Tot nu toe hebben we het alleen nog over avondeten gehad maar er zijn meerdere momenten op een dag waarop gegeten wordt en zou moeten worden. Niet eten is namelijk helemaal niet goed. Het gaat erom wat je eet. Kinderen hebben energie nodig om te groeien, leren en spelen. Een goed ontbijt is belangrijk en het liefst geen chocopops met chocolade maar een boterham met beleg of yoghurt zou al goed zijn. Boterhammen, niet alleen met zoet beleg, voor de lunch, tussendoor fruit, het liefst 2 stuks per dag mogen echt niet ontbreken in de dagelijkse voeding.
Dit weten we allemaal, maar toch gaat het mis. Want tja, die lekkere tussendoortjes. Een reed chocolade, snoepjes, koekjes, chips, cola……. Zo kunnen we nog wel even door gaan. Natuurlijk mogen kinderen af en toe iets lekkers eten maar alles met mate. Het is de verantwoordelijkheid van de ouders om grenzen te stellen en, als dat moeilijk gaat, misschien bepaalde producten gewoon niet in huis halen.

Moeten naast de ouders bijvoorbeeld scholen of instanties zoals de GGD een grotere rol krijgen in het aan- en/of afleren van bepaalde eetgewoontes? Blijkbaar wel want ook in Nederland gaat het de verkeerde kant op als we naar obesitas bij kinderen kijken.
En, jong geleerd is oud gedaan.