Huilend kwam hij de trap af banjeren. “Mem, Wilco heeft mijn hele kamertje over de lap gehaald.” Uitspraak van een op en top Friese kleuter die met zijn Nederlandstalig neefje speelt. Geen tel heb ik erover ingezeten dat hij niet goed Nederlands zou leren spreken. Wat wij hem niet wilden onthouden was de rijkdom van onze prachtige memmetaal.

Mensen die er voor hebben doorgeleerd zeggen dat je een kind heel goed een andere dan je eigen taal aan kunt leren. Voorwaarde is wel dat je die taal wel heel goed beheerst. Nu zal dat voor de meeste Friezen met het Nederlands tegenwoordig wel meevallen; vroeger vond ik het vaak veel lijken op een lachwekkend toneelstukje. Net zoals ik ooit met mijn poppen speelde, die voor ‘baabies in het seikenhuis’ moesten doorgaan. Ook met mij is het qua taal wel goed gekomen. Hier en daar sluipt er vast een Friesisme door en hoor je dat ik uit het noorden kom. Net zoals je een zuiderling, een westerling of een tukker eruit pikt. Dat maakt taal juist zo leuk.

Friese kinderen komen nu al heel jong met het Nederlands in aanraking en dat juich ik alleen maar toe. Ze hebben het wat dat betreft een stuk makkelijker dan wij en onze ouders. Maar zonde vind ik het, als je Fries bent, je je kind niet meertalig opvoedt. Het heeft nogal wat voordelen. Zo zorgt een meertalige opvoeding voor een verhoogde hersencapaciteit en een beter taalinzicht, waardoor het leggen van verbanden makkelijker wordt. Bovendien zuigen de hersentjes van jonge kinderen talen op als een spons. Een wonderlijk fenomeen dat mij blijft fascineren.

Als je het maar consequent aanpakt. Dus spreken wij als pake en beppe Fries met de kleinkinderen, leren ze van heit en mem Bildts, op school en spelenderwijs Nederlands. Dat gaan we ook doen met de jongste telg in de familie met haar Nederlands sprekende heit en haar Spaans sprekende moeder. Wat een taalrijkdom ligt er voor haar in het verschiet. En als ze straks vraagt “Beppe, mag ik de eendjes voeren”, kan ik met een gerust hart antwoorden “Jawis fanke, wy sille de eintsjes in stikje bôle bringe.’

RIA
Tekstschrijver / Webredacteur
06-01-2012