Spelletje of topsport? Ik heb darten altijd als een sport gezien. Een pijltje drie keer in 1 cm² mikken in een zaal met duizenden joelende mensen. Diep respect. Toch denk ik er na het interview met ‘Barney’  gisteren in de Metro anders over. Hij heeft last van een burn- out en vertelt ons waarom.

Hij geeft aan tegen wil en dank BN’er en topdarter te zijn. Hij klaagt over de randverschijnselen. Raymond, het zijn geen randverschijnselen. Het is de wereld van topsport. Mentale weerbaarheid en omgaan met bekendheid is een onderdeel daarvan.

Als ik naar je kijk hoef je niet afgetraind te zijn voor deze sport. Dat scheelt al. Dat het wel vraagt om concentratie en omgaan met druk lijkt mij duidelijk. Dan moet je daar niet over zeuren als je topsporter wilt zijn met bijbehorend inkomen. Toch?

Ik lees dat je binnenkort met dertig vrienden een feestje viert in Den Haag en je hoopt dat wij en de media je met rust laten. Ik heb een ander voorstel. Nodig naast je vrienden ook een paar collega’s uit. Zij kunnen je misschien wat tips geven. Denk aan Tom en Maarten. Onze Nederlandse helden van de Giro. Zij reizen de hele wereld over, verliezen veel vaker dan dat ze winnen en kwakken soms keihard op het asfalt. Ook moeten ze, met het snot nog achter de oren, direct na de finish een interview geven. Toch hoor ik ze niet klagen over dit leven als topsporter.

Als suikerpatiënt sloopt de stress je lijf vertel je ons. Vraag Bas van de Goor ook eens. Hij kan je als olympisch kampioen uit eigen ervaring vertellen hoe je als topsporter met diabetes om gaat. Iets waar jij ook last van hebt. Hij weet dat sporten zelfs goed kan zijn voor deze aandoening. Tot slot zou ik Epke vragen. Hij weet hoe je op het juiste moment piekt en wat je daarvoor moet doen en laten.

Verliezen sloopt je mentaal geef je aan. Dat is nu juist een onderdeel van topsport. Dus kies Raymond. Of ga voor de top en de glorie die je kunt halen, maar zeur dan niet over het leven wat erbij hoort. Anders blijft het voor mij toch een spelletje. Niks mis mee trouwens.

Nog een laatste advies. Gratis en voor niks. Uit verveling kijk je alleen maar op je telefoon tijdens het reizen en in de hotels. Wat moet ik anders zeg je. Je zou een keer een boek kunnen lezen. Bijvoorbeeld over topsport is ook kopsport. De hele dag in zo’n beeldscherm is niet goed voor je concentratie!