Jarenlang dacht ik dat ik de enige was, ik dacht dat ik gek was, ik dacht dat ik iets mankeerde… Totdat ik op een blog een artikel en bijbehorende filmpje zag met als onderwerp: ASMR. Ik had geen idee wat dit was maar nieuwsgierig als ik ben bekeek ik beide. En wat bleek? IK BEN NIET GEK! IK BEN NIET DE ENIGE!!! IK MANKEER NIKS!!! Er zijn meer mensen die wel eens kriebelende hersenen ervaren!!

ASMR staat voor ‘Autonomous Sensory Meridian Response’. Dit betekent dat je een prettig tintelend gevoel ervaart in je hersenen, op je hoofd en/of je hoofdhuid als gevolg van visuele of auditieve stimulatie.

Schijnbaar is iedereen in staat dit gevoel te ervaren hoewel ik weinig mensen ken die het herkennen. Gelukkig ben ik wel gezegend met dit ‘zesde zintuig’ en ik kan vertellen: het is hemels! Het is een moeilijk te omschrijven gevoel. Het is echt net alsof er iets kriebelt in je hersenen en op je hoofdhuid. Het begint achter op je schedel en verspreid zich dan verder. Bij sommigen gaat het ook door in de armen en de rest van het lichaam. Het is rustgevend en tja… gewoon super fijn!

Waar het vandaan komt en waarom de één er wel gevoelig voor is en de ander (nog) niet is niet helemaal duidelijk. Het is ook een fenomeen waar pas sinds een paar jaar meer bekendheid aan wordt gegeven. Op internet is er dan ook een zee aan filmpjes te vinden die ASMR op zouden moeten wekken. De meest voorkomende ‘opwekkers’ zijn fluisteren of zachtjes en rustig praten, met de nagels ergens op tikken of overheen schrapen, krakend plastic en bepaalde muziek. En wat hierbij essentieel is, is dat een ander dit moet uitvoeren. Je moet het een ander zien of horen doen. Wat ook erg prettig is, is als je iemand anders iets geconcentreerd ziet of hoort doen, zogenaamde ‘goal-oriented tasks’. Dit kan van alles zijn en verschilt van persoon tot persoon. De één wordt rustig van iemand geconcentreerd zien en/of horen schrijven, de ander van iemand geconcentreerd zien strijken. De meest basale activiteiten kunnen ‘geestverruimend’ werken. En wat ook van belang is, is dat het geluid of de activiteit een tijdje duurt. Dan kun je namelijk pas echt helemaal ontspannen.

Wat bij mij uitermate goed werkt zijn Bob Ross filmpjes. Heerlijk! Die kwast over dat canvas, die zachte rustgevende stem… Happy little trees and happy little me!!! Sommige Tel Sell filmpjes zijn ook erg aangenaam. Als iemand iets aan het demonstreren is en er rustig bij praat… Geweldig. Ook word ik über ontspannen van het geluid van iemand die in allemaal spulletjes aan het rommelen is. Met name het geluid van glas en plastic werken erg ontspannend. Het is al meerdere keren voorgekomen dat ik na enkele minuten in slaap viel tijdens het kijken van dergelijke filmpjes. Zo rustgevend!

Er zullen nu best mensen denken: “waar heeft ze het in hemelsnaam over?” Diegenen zou ik adviseren om een aantal filmpjes op YouTube te bekijken om te zien of zij het ook ervaren. Dit werkt echter alleen als je je hier ook echt helemaal voor openstelt en je je eraan overgeeft. Anders werkt het niet. Bij mij ook niet. Ik moet er echt voor gaan zitten en me bewust ontspannen. Dus als iemand het bij voorbaat al niks vindt zal het zeer waarschijnlijk ook niet werken.

Ik vind het echt zalig en ik kan het iedereen aanraden. Dus: ga lekker op de bank zitten, surf naar YouTube, zoek een ASMR filmpje en dan kriebelen jouw hersenen straks ook misschien wel. Brrrrr!!