Kwetsbaar opstellen, dat is pas iets moois!

We kennen het allemaal wel eens, moeilijke tijden. Of het nu op financieel gebied niet zo lekker loopt of op persoonlijk gebied, we maken allemaal wel eens een moeilijke tijd mee. Dat is niet gemakkelijk en zeker niet leuk, maar het hoort wel bij het leven. Bovendien kunnen we veel leren van negatieve ervaringen en we komen er meestal sterker uit.

Maar praten over deze dingen, dat ligt nogal gevoelig. Want als we het erover hebben, dan moeten we ons kwetsbaar opstellen naar de ander. En dat is zeker niet gemakkelijk, maar wel de enige manier om van deze rotgevoelens af te komen. Je kwetsbaar opstellen, daar is een heleboel moed voor nodig.

Want waar zijn we bang voor? Is het voor de afwijzing? Is het omdat we bang zijn dat anderen misbruik maken van onze kwetsbaarheid? Of is het simpelweg gewoon de schaamte?

We hoeven ons niet de schamen voor onze eigen kwetsbaarheid. Kwetsbaarheid is iets moois. Het kan een mooie verbinding openstellen met iemand anders. Kwetsbaarheid zorgt ervoor dat we ons kunnen invoelen in de situatie van een ander. Kwetsbaarheid zorgt er simpelweg voor dat we mens zijn. Het maakt ons zachter, het vormt onze persoonlijkheid.

En toch zijn we bang om het te doen. Het maakt ons onzeker. Je weet namelijk nooit wat de ander ervan vindt. We weten niet hoe de ander zal reageren. Maar maakt dat echt wat uit? Kwetsbaarheid hoort nu eenmaal bij ons, dat is niets iets waar we bang voor hoeven te zijn. De mooiste situaties kunnen ontstaan als we ons iets vaker kwetsbaar opstellen.

En als u dan toch nog op zoek bent naar een nieuw motto voor het nieuwe jaar, dan geef ik u graag een tip: kwetsbaar opstellen is iets moois. Daar hoeft u zich niet voor te schamen. U bent goed zoals u bent en ook u bent het waard om u kwetsbaar op te stellen!

Manuela