Eindelijk is het zo ver! Trumpie heeft volgens mijn stoffige televisie een bommetje of 100 boven op een Syrische fabriek uitgestrooid, samen met zijn Engelse vriendinnetje en zijn Frans Ober. Nederland doet even niet mee. Behalve dat wij Stef op een Rusland tour hebben gestuurd, want die schijnt een enorme dossier kennis te bezitten en niet jokt. Nee, Nederland heeft heel andere grote vraagstukken die beantwoord moeten worden.

Al onze studenten hebben last van werkdruk en een Burn-out. Wat komt omdat er pappa en mamma studenten zijn, die weigeren om voor hun kroost een Nijmeegs pandje te kopen. Want niets is zo frustrerend als 10 minuten fietsen naar de Universiteit, vindt hun kindje. De toekomstige leiders beheersen gelukkig nog wel het zichzelf in een coma zuipen en het kotsen in struiken. En aangezien een groot deel van de Nijmeegse grachtengordel een struik een bos vindt, is dit ongehoord. Tenzij het je kamer-huurder is!

Het hele jaar maken we ons druk of de goed heiligman uitgezet moet worden of niet. De ene Gemeente het afsteken van vuurwerk verbiedt en de buurt Gemeente het toestaat? Over andere oorlogen in de wereld maken we ons gelukkig niet al te druk.

Wij hebben namelijk te weinig schietijzers, te weinig mensen en geen brandstof omdat we bezig zijn om de tank elektrisch te maken. Als navigatie een Tom Tom met oude kaarten erin hebben die de weg wijst. En voor dat je het weet knallen we Belgen of Groningers overhoop, alles wat een baard heeft of er verdacht uitziet. En te maken krijgen met het: ich habe es nicht gewusst syndroom en de zoveelste parlementaire,

Dan heb je ook nog de geil neefjes en nichtjes die uitgerangeerd zijn! Als je namelijk geen kijkcijfers kanon blijft moet je wat doen anders ga je heel rare dingen verzinnen. Kijk maar naar de broer van onze eigen Sylvana.

De arme jongen werd met de grond gelijk gemaakt omdat hij een Pauw als tegenstander had. Dus wat doe je dan? Precies, je praat er met je vrouw over. Maar die heeft er geen begrip voor, want er moet om de zes maanden een nieuwe inrichting in het kot komen. Dus opflikkeren: doe beter je best. Doekoes, luidt de boodschap. Gevolg: een vergiswip met een lekkere, blonde verhaaltjes juf – en zie: het lucht op en de spanning is er vanaf. Hij voelt nu dat er een nieuw programma aan komt: Ik kruip in het hol, van een Mol. Een nieuw kijkcijfer kanon, en ik geloof Mr. BIij2.

Mocht dit niet werken dan vertel je de wereld dat er een viespeuk rondloopt die je te grazen heeft genomen. Zelfs mijn eigen Arie is uit het lood geslagen. En als EO toy boy had hij beter moeten weten. Want als er een plek is waar ze het piemel friemelen uitgevonden hebben dan is het wel….,

Nu moet ik bekennen dat ik ook met enige regelmaat mijn broek laat zakken. Een keertje of vier per nacht als ik de blaasdruk weg moet nemen of voor, en na het sporten. En aangezien CC dit allemaal van afstand moet aanschouwen en zeer behendig is met de telefoon, maak ik mij nu wel grote zorgen! Voordat je het weet sta met een balkje voor de ogen op een hot opa site.

Tijdens mijn werkzaamheden zit ik in een bus met o.a. vluchtelingen. Die te horen krijgen van hun “ klantmanager” dat ze niet zo moeten zeuren als ze hoofdpijn hebben, verdrietig zijn of geen zak snappen van de Nederlandse cultuur. Omdat ze toevallig een vrijwillig reisje van een maand of zes achter de rug hebben of het Syrische begrip van een open keuken net wat afwijkt, van de Nijmeegse yup! In Nederland zijn we namelijk streng voor ongenode gasten tenzij we aan je kunnen verdienen. Anders, niet zeuren.

Ik kijk met regelmaat in de boeken die de jongens en meisjes krijgen om in te burgeren. En ik zie nergens vragen over wat is een vergiswip, een laat de broek maar zakken opdracht, hoe vul je de eigen zakken, waarom een Koning met toiletpotten gooit of rood betekent doorlopen en groen betekent dat je mag twijfelen. Wat op zich echte culturele vragen zijn.

Ik geloof dat mijn broek er wel van afzakt? Wel even opletten dat CC mij niet filmt, is namelijk een rasechte Nijmeegse. En dan weet je het wel.