Soms hoor je van die mensen die iets beweren waarvan het niet anders kan dan dat diegene het verstand heeft van een bloemetje. En dan nog een dood bloemetje ook. Zo zag ik pas een compilatie van de internethit ‘Internetgekkies’ waarin een reporter het volgende beweert:

Journalist: ‘Een wijs man heeft ooit gezegd: ‘De mens bestaat voor 75% uit water. Komkommer bestaat voor 90% uit water. Dus de mens bestaat voor 75% uit komkommer.’’ Waarop een naar alle waarschijnlijkheid niet zo heel intelligente vrouw met volle overtuiging antwoord: ‘Nou, oké, ja, zo heb ik het nog nooit bekeken.’ Dit is typisch een voorbeeld van een schepsel met het verstand van een dood bloemetje.

Vervolgens heb je de categorie mensen met het verstand van een garnaal. Die zijn dan net iets slimmer maar snappen het leven nog steeds niet, zoals de volgende. In datzelfde filmpje is te zien dat een journalist een aantal vragen stelt aan een bepaalde man die vervolgens weigert antwoord te geven omdat hij het klaarblijkelijk onbeschoft vind dat de cameraman een koptelefoon op heeft. Deze man heeft dus ook van het leven geen kaas gegeten.

Kippenverstand is de volgende klasse. Deze wezens kunnen in tegenstelling tot de vorige klasse hun eten zonder slabbetje opeten. Dat is al een hele prestatie op zich. Om hier een voorbeeld van te geven val ik weer eens terug op het inspiratievolle filmpje ‘Internetgekkies’.

Op een kunsttentoonstelling;

Reporter: ‘I’m from Albania. I’m doing internship about art. What do you think about this?’

Het enige wat de vrouw die totaal overrompeld is door een in haar oren Timboektaans klinkende taal, kan uitbrengen: ‘Wier? My husband is antiquair’ In deze doeltreffende wedervraag hoor je de oermens in haar naar boven komen. Instinctief antwoord deze vrouw met ‘wier?’ Overigens heb ik geen idee wat ze hiermee bedoelt maar ik vind het toch mooi.

Vervolgens heb je de klasse waar ik helaas mijzelf ook toe moet rekenen die zich eigenlijk kapot moet schamen voor hun primitieve en basale gevoel voor humor omdat ze hier om kunnen lachen, of omdat ze zulk een sadistisch leedvermaak hebben in de stupiditeit van anderen.

Tenslotte heb je de mensen die nog enig rationeel vermogen hebben gekregen. Helaas is deze bevolkingsgroep sterk in de minderheid. Jazeker, er zijn er een hele bult die zich hiertoe rekenen. Kijk bijvoorbeeld maar naar de ‘volksvertegenwoordiging’ in Den Haag. Hier ga ik verder niet op in want dan zou je een boek krijgen van 500 bladzijden.

 

Al met al is het maar een ongeregeld zooitje hier op aarde. Hopend op nog enige intellectuele inbreng vanuit een ander sterrenstelsel via aliens sluit ik deze column af met de woorden die ik vroeger van mijn meester geleerd heb.

‘Non scholea set vitea discimus’

 

Bekijk hier de ‘Internetgekkie’ compilatie: