“Doe het lekker rustig aan, soms moet je lief zijn voor jezelf”, antwoordde een collega op mijn verhaal dat het me allemaal wat te druk werd momenteel. Want al vrolijk doende ben ik glimlachend terecht gekomen in een negatieve spiraal. Vol belangstelling heb ik de afgelopen dagen artikelen gelezen over het verminderen van de klachten die deze druk bij mij veroorzaakt. En dat terwijl ik juist wel hou van een beetje druk.

 

Deze negatieve spiraal is vast al maanden geleden gegroeid vanuit een piepklein spiraaltje. Misschien is hij al begonnen te groeien net na oud en nieuw, toen ik een tegenslag te verwerken had. Of misschien wel toen…, of toen… Misschien heerst het wel. Is het een virus, net als de Mexicaanse griep, wat ieder vatbaar mens aansteekt.

 

Daarom is het tijd om weer met mijn beide benen op de grond te gaan staan, of, zoals een vriend van mij het ooit mooi verwoordde: “ik moet weer even uit mijn hoofd en weer terug naar mijn gevoel gaan”. Want ik ben niet de enige die het allemaal even niet zo geweldig vind en die dan constant het gevoel heeft altijd maar van alles te moeten doen.

 

Mijn ‘moeten’ voelt alsof ik ieders ellende mag aan horen, maar ze vergeten me te vragen hoe het met mij gaat. Het voelt alsof ik me mijn poten onder mijn lijf vandaan ren en wat als resultaat heeft dat ik met een vermoeid lichaam op de bank hang. Het voelt alsof je wel leeft, maar niet bewust. Echter van onbewust leven, geniet je niet.

 

Dus na vandaag bewust genoten te hebben, ben ik een bewust levensgenieter en gaat het als vanzelf. Van bewust genieten wordt je gelukkiger en dus gezonder. Door te genieten kom je weer terecht in een positieve spiraal. *geniet van een blikje golden power*