Voetbalclubs mogen geen Marokkaanse kinderen weigeren omdat andere Marokkaanse kinderen zich misdragen, vindt premier Mark Rutte. “Wangedrag moet worden aangepakt, ongeacht wie het doet.”

Nu rijst bij mij toch echt de vraag: “Weet onze premier dan niets van alle problemen rond Marokkanen en Marokkaanse jongeren? In de Edese wijk Veldhuizen worden auto’s in brand gestoken. Volgens de burgemeester van Ede is de onrust direct te koppelen aan de sluiting van een Marokkaans theehuis in het winkelcentrum wat moet worden gesloopt ten behoeve voor nieuwbouw.

Voetbalanalist Johan Derksen heeft in het Tv-programma Voetbal Inside ondermeer gezegd dat er “heel wat clubs naar de klote zijn gegaan omdat ze in een wijk liggen met veel Marokkaanse gezinnen.” Nu rijst bij mij de vraag: “Heeft Geer Wilders ongelijk en ook de burgemeester van Ede en ook Johan Derksen?” Nu wordt het echt tijd dat ook ik daar eens een klein onderzoekje naar moet gaan doen.

Harry Lensink, 9 oktober 2014: “Buurtoverlast, straatroof, overvallen, drugshandel en jihadisme: Marokkaanse criminelen zijn overal. Wat verklaart die onstuitbare misdaad carrière?”

Paul Andersson Toussaint, 25 mei 2009: “Er zijn niet slechts een paar criminele Marokkanen. Degenen die de massale criminaliteit door Marokkanen ontkennen, laten niet alleen de slachtoffers in de steek, maar ook degenen die met gezinsinterventie en politiewerk de problemen aanpakken. Uit mijn onderzoek en vele omzwervingen in Amsterdamse wijken blijkt dat het om een veel breder fenomeen gaat. Er is geen etnische gemeenschap waar het wij-zij-denken zo sterk is ontwikkeld als juist in de Marokkaanse. Er leeft een grote groep Marokkanen in Amsterdam, die zich helemaal geen Nederlander, maar Marokkaan voelt. En die Nederlanders, de Nederlandse samenleving en het Westen vijandig gezind is.”

Geen Stijl: “Er is een Marokkanenprobleem.”

Media Kritiek: “Marokkanen zorgen ook in fantasiewereld voor overlast.”

Ik denk dat ik nu wel genoeg weet. De Marokkaanse cultuur is niet vrij van het veroorzaken van overlast. Minister Edith Schippers (VVD) van Sport heeft gezegd het goed te vinden dat Derksen problemen met Marokkaanse voetballers aankaart. “Je kunt niet ontkennen dat incidenten bij bepaalde clubs veel vaker voorkomen.”

Lennaert Lubberding, 15 april 2016, “Genuanceerd, nee. Maar heeft Johan Derksen ongelijk? Wie in Nederland voetbalt op laag amateurniveau, speelt zo’n 26 wedstrijden per jaar – 13 uit, 13 thuis. Ik ben er een van, nu voor het zesde seizoen in Amsterdam, daarvoor twaalf jaar bij een club op de Veluwe. Twee of drie wedstrijden per jaar slaan wij liever over: ‘dat wordt trammelant.’ Niet eens zozeer sportief gezien, want verliezen is eerder regel dan uitzondering, maar plezier – lekker voetballen op zondagmiddag – is er niet bij. Intimideren, sissen, schelden, slaan. Helaas bestaan de tegenstanders tegen wie je om die reden liever niet speelt, negen van de tien keer hoofdzakelijk uit Marokkaanse Nederlanders.”

Oud-KNVB-bestuurder Paul Verweel bevestigde in de Telegraaf dat allochtonen oververtegenwoordigd zijn bij excessen op voetbalvelden. “Wie amateurvoetbal speelt en tegen overwegend Marokkaanse teams speelt, zal dit erkennen.” Ik heb dus ook maar liever minder Marokkanen.