Sinds enige tijd run ik, met mijn compagnon Ab,  een onderzoeksbureau.
Meneer Froc, mijn medewerker komt fronsend binnen; ‘Heeft u even?’ Zonder mijn antwoord af te wachten gaat hij verder. ‘je weet dat ik een stiefdochter heb? Van veertien? Is de dochter van mijn man. Uit de tijd dat hij nog hetero was.’ Ik geef geen krimp, ik heb alle zeeën bevaren. Als hij had uitgelegd dat zijn man vroeger de kleinzoon van God was geweest, had ik hem direct geloofd.

‘Zij kwam vorige week huilend thuis. Haar kluisje op de middelbare school was gekraakt. Mijn man is naar een congres in Amerika dus belde ik de school zelf. En wat denk je? Zegt die schooljuf: ‘ach meneer, u moest eens weten wat er hier allemaal gebeurt tegenwoordig. Boem! Zomaar!’ ‘Boem??’ ‘Ja, boem! Geen verdere uitleg. En of ik het tien minutengesprek van vanavond niet wilde vergeten. Dus wil ik u vragen om mee te gaan naar dat gesprek om verhaal te halen over die kluis. Als ik het doe laat ik mij toch weer afschepen.’

Dus nu zit ik met meneer Froc tegenover mevrouw van der Bischoppen, klasse-juf van Froc’s stiefdochter. ‘Hoe zit dat met die kluis?,’ vraag ik zonder te groeten. ‘Ach meneer, dat heb ik meneer Froc al uitge…’ ‘Is niet genoeg. Ik wil het uitgezocht hebben. De onderste steen boven. Alles uit de kast. Wie is de schuldige. Dat willen wij weten. En de maatregelen natuurlijk.’ ‘Zeg wacht eens even! Maatregelen?’ ‘Ja, maatregelen. Zal ik het vertalen? Wat gaat u doen met de crimineel. Die kluiskraker? “Ach meneer, dit gebeurt wel vaker hoor.’ ‘Tuurlijk mevrouw. Een leerling wordt de hersens ingeslagen? Ach meneer, dat gebeurt wel vaker hoor. Met messen steken? Ach, meneer dat gebeurt wel vaker hoor. Inbreken in school? Ach, meneer dat gebeurt wel vaker hoor.

‘Wilt u nu even uw mond houden, meer Painter! ‘Niks mond houden! Ik wil morgen onderzoeksresultaten. Over wie de kluis gekraakt heeft!’ ‘O ja? O ja? En is er wat weggenomen uit de kluis?’ ‘Ja, piept meneer Froc, zwetend. Een doosje pringles. Dat zijn de feiten. En daar gaat het om’ Verbijsterd kijk ik hem aan. ‘Pringles?’ ‘Ja, dat is een soort chips of zo. Met paprika of zonder paprika.’ ‘Maakt niet uit,’ zeg ik. ‘Stelen is stelen. Uitzoeken, mevrouw van der Bisschoppen. En snel een beetje. En dan nog wat; meneer Froc hier, vertelde dat zijn stiefdochter volgende week vrij heeft vanwege een studiedag van u. Klopt dat?’ ‘Ja!’ Stuurs. Afwijzend. ‘Gaat niet door! Studiedagen houdt u maar in de vakanties.Dan hebt u tijd genoeg.’ ‘Bent u nu helemaal..! Waar bemoeit u zich mee! Het is uw kind niet eens!’ ‘Nee, maar wel de stiefdochter van mijn medewerker hier. Die moet vrij nemen omdat ù zonodig een studiedag moet regelen..Dat gaat ten koste van ZIJN WERK BIJ MIJN BEDRIJF Ja! Dus , hoe bedoelt u, waar bemoeit u zich mee! Goed, wij gaan! Als ik morgen niets gehoord heb dien ik een aanklacht in bij de politie.’

Buiten gekomen kijk ik triomfantelijk naar meneer Froc. Wachtend op zijn complimentjes. ‘Hoe deed ik het?’ ‘Ik schaam mij dood, meneer Painter. Waarom pakte u die mevrouw van der Bisschoppen nou zou loeihard en onbeschoft aan…..?