Het was hem nog zó door velen afgeraden: ‘niet springen!’. De Britse premier Cameron deed het toch. Met een fiere toespraak wierp hij zich in het zicht van zijn pestkoppen voor de rijdende trein die Europa heet. Camerons partij heeft in Groot-Brittannië vertraging opgelopen in de peilingen. Ditmaal kwam hem dat goed uit: hij beloofde de sterk eurosceptische Britten een referendum over het EU-lidmaatschap als hij wordt herkozen in 2015. Wilders maakte gretig gebruik van het aangewakkerde sentiment en nodigde Samsom uit zijn wagon aan die van hem te koppelen.

Met zijn eilandpolitiek mag Cameron in het binnenland dan op het juiste spoor zitten, zijn rede in Europa was wat kort door de bocht. Sorry David, terughalen van bevoegdheden uit Brussel naar nationaal niveau? Nice try, but no, thanks. Gepasseerd station. Maar Cameron wil een nieuw verdrag, of anders niets. De Robin Hood probeert voor zijn volk de krenten uit de Europese pap te onderhandelen. Engelse humor van een gentleman. ‘Ik heb zelden een minister-president van een groot, beschaafd land zichzelf zo in de nesten zien werken’, zei een ervaren EU-ambassadeur. Europa was not amused.

Cameron beseft dat zijn body check tegen Europa een grote gok is. Als Engeland nul op het request krijgt, dendert het land in sneltreinvaart af op een frontale botsing. Maar wie denkt dat deze beweging door kortsluiting in zijn machinekamer kwam, heeft het mis. Cameron gaat nooit over één nacht ijs. Die had zijn spoorboekje allang op orde: Engeland heeft afgelopen week expliciet voorgesorteerd op een ‘Brixit’.

Het toont de almaar groter wordende kloof tussen het Verenigd Koninkrijk en het vaste land. Groot-Brittannië heeft echter altijd al een verstandshuwelijk met Europa gehad. De arrogantie van de macht ligt heden ten dage toch echt in Brussel. Hun land of hope and glorybestaat nog slechts op de golven van oude sentimenten. Tegen beter weten in denken de conservatieve Britten nog steeds dat ze zonder Europa kunnen. Zucht, whatever, their cup of tea, zullen we maar zeggen. Trouwens, behalve hun vergane glorie van vooroorlogse dubbeldekkers, flauwe bonen in tomatensaus en pedofiele presentatoren hebben ze toch niet veel te bieden. Alhoewel, E.L. James ruilen voor Wilders?

En Cameron zetten we gewoon op de trein naar Londen. ‘Hé David, ken je die mop over de Fyra? Die ging niet’. Humor, man. Tegen 2015 zal ie er wel zijn. De exits zitten aan de zijkant. Mind your step!