Geachte mevrouw Cora van Mora,

Het zal iedereen wel eens gebeuren. Dat je ineens trek krijgt in een in olie gebakken versnapering. Zo ook in huize Oranje. In de loop der jaren hebben mijn vrouw en ik verschillende fabrikanten, die deze hapjes kant en klaar voorbereid in een diepvriesdoosje proppen, uitgeprobeerd. En eerlijk is eerlijk, die van u komen er in de regel niet slecht vanaf. Dit heeft ons de durf gegeven om uw kaassoufflé uit te proberen.

Nadat mijn vrouw de friteuse op de door u geadviseerde temperatuur van 170 graden had gebracht, gingen de soufflés de hete olie in. Vier stuks om precies te zijn, want op één been valt nog steeds niet echt prettig te leven. Mijn vrouw is nogal precies. Dus exact 10 seconden na de op de verpakking aangegeven baktijd, lagen de prachtig goudkleurig gebakken rolletjes op mijn bordje kokend heet te wezen. Even wachten dus en vooral niet te snel toehappen. Om de afkoeltijd te versnellen, besloot ik de soufflés in twee gelijke stukjes te snijden. Eenmaal doorgesneden lagen er vier halve delen op mijn bord. Elk met een hol gapend gat in het midden.

De donkere holtes zagen er geheimzinnig uit, waardoor wij ons geroepen voelde om als heuse speleologen af te dalen in de krochten van de zojuist geopende grotten. Prachtig schone wanden en een prettige geur was wat ons tegemoet kwam. Door honger gedreven at ik de ene helft “kaal” op. Maar omdat ik toch iets van vulling miste, vulde ik de andere helft met appelmoes. Mijn vrouw houdt wel van een experimentje en vulde haar holle buisjes met gember, kwark en stroop. De laatste helft vulde zij in een jolige bui met sambal op basis van Naga Jolokia pepers. Met als gevolg dat zij de rest van de avond buiten in de vrieskou heeft gestaan met haar bek wagenwijd open. De geluiden die zij voortbracht had ik haar voor het laatst horen voortbrengen op onze huwelijksnacht, ruim 20 jaar geleden.

Wij zijn nu van plan om dit weekend uw bitterbal te proberen. Na onze soufflé-ervaring zijn wij echter bang dat die bitterbal van u net zo’n losse flodder wordt als uw kaassoufflé. Ik wil u dan ook vragen of u in het vervolg wat meer aandacht kunt besteden aan de eindcontrole. Mocht dit niet tot de mogelijkheid behoren, vermeld dan in ieder geval op uw verpakking dat het om doe-het-zelf-snacks gaat. Dan koop ik er in het vervolg meteen een paar onsjes kaas bij.

Jan van Oranje
www.janvanoranje.nl

Mmmmm van Mora
Stem op deze column!
Jan van Oranje

Jan van Oranje

Onder het kopje 'In naam van Oranje...' publiceert columnist Jan van Oranje al enige tijd zijn goed gelezen columns. De columns zijn te lezen in de diverse dag- en weekbladen waar Jan voor schrijft, maar uiteraard ook op: www.janvanoranje.nl, facebook.com/jvanoranje, janvanoranje.blogspot.com en op twitter.com/janvoranje. Oh ja, Jan heeft extreem dyslectische vingers, dus vergeef hem zijn kleine schrijffoutjes.

Meer Columns van mij - Website

Ik ben te vinden op:
TwitterFacebookDelicious