Zwetend in de examenzaal zitten, nagels helemaal kort gebeten, en ’s avonds niet kunnen slapen. De examenstress,bijna iedereen maakt het mee, sommigen zelfs twee keer. Het is een periode van verlangen naar de vakantie en keihard blokken. Zeker met de vernieuwde exameneisen. Je hele schoolcarrière hangt eigenlijk af van deze twee weken, maar toetsen ze eigenlijk wel je intelligentie of alleen je geheugen?

 

Morgen begin ik de dag met een geschiedenisexamen. Ik heb het hele weekend keihard geleerd, terwijl ik eigenlijk deze stof al in mijn hoofd zou moeten hebben, want mijn schoolonderzoeken gingen over dezelfde onderwerpen. Hiervoor had ik netjes een voldoende gehaald, dus nam ik aan dat ik de stof alleen nog maar zou moeten herhalen dit weekend en nog wat extra oefenvragen moest maken. Niets was minder waar… Ik had geen flauw idee meer wie President Truman was, wat zijn ideëen waren en welke dingen hij had bereikt in de VS. Ik kon dus alles weer opnieuw gaan leren. Natuurlijk kwamen veel onderwerpen me wel bekend voor en wist ik meteen wat ze bedoelden, maar ik durf met zekerheid te zeggen dat als iemand me volgende week vraagt welke president erna Truman kwam, ik mijn schouders had opgehaald. Waarom zouden we het dan moeten leren? Algemene kennis? We vergeten het toch meteen weer? Men zou met een goede leermethode moeten komen zodat we niet alleen maar leren voor dat ene belangrijke moment in mei, maar zodat we het over 10 jaar nog kunnen uitleggen. Het is goed dat ze inzicht willen toetsen, daar draait het uiteindelijk allemaal om, maar dat kan ook op tal anderen manieren dan de hele Amerikaanse geschiedenis uit je kop proberen te knallen.

 

Er hangt zoveel af van die laatste twee weken van je schoolcarrière, terwijl het eigenlijk alleen maar een momentopname is. Niemand zal ooit nog kijken naar de punten die je in de eerste of de tweede hebt gehaald, ook al waren deze toen zó belangrijk dat je ze niet tegen je ouders durfde te vertellen.

Laten we hopen dat deze twee weken bij elke eindexamenkandidaat goed gaan, want anders kun je nog zulke mooie punten in de rest van het jaar hebben gehaald, zakken zul je dan toch.