Nederlanders staan bekend om het  hebben van een mening. Een mening die we uitspreken, opschrijven en ook wel eens opdringen.

Een deel vindt vluchtelingen niks aan, anderen weer wel. Goed voor de beestjes zijn, een politieke partij voor hen oprichten en er ook tegen zijn, omdat het geld kost. Oudjes proppen we in een huis met te weinig personeel, en de Haagse Harry’s geven hun beslissende mening dat een haperende zorg, ook zorgen is.

Zo hebben we werkelijk overal onze mening over iets of iemand, en soms met de steun van een ander.

Er is wat afgekletst over het mogen hebben van een eigen mening. Het zou een groot, goed zijn.

Zo zijn er lieden die door het hebben van hun eigen mening, de zaakjes goed voor elkaar hebben. Volgt u het verhaal van Ton Hanselaar, ex Zorg Bestuurder? Die heeft een eigen mening, waar menigeen schijnbaar goed naar heeft geluisterd.

Hij zou de Zorg organisatie glamour geven en door de zware stormen heen loodsen. Liep even wat anders, en is met 200.000 euro’s als doekje voor het bloeden heen gezonden. En wat schetst mijn verbazing? De meneer met de eigen mening heeft nu een top functie binnen de HAN, Arnhem Nijmegen. Waar jongeren o.a. leren een eigen mening te vormen, en te verdedigen. Die hebben een prima leermeester, bedenk ik me nu.

En andere kant staan de KLM jongens en meisjes die hun mond moeten houden. Niks eigen mening, niks protest. Gewoon mondje dicht, en bewaar de eigen mening maar voor aan de keukentafel. Vrouw Justitia spreekt: gij zwijgt.

En zo modderen we maar door. Mondje open en mondje dicht, het is zo!

Sterker nog, soms is het hebben van mening verheven tot volksvermaak. Kijk en luister naar de “ waardevolle” meningen van Holle Bolle Gijs Patty Brard, de dames Gordon en Joling, alle hebben een mening. En hebben een brede, maatschappelijke visie over allerlei nationale en internationale gebeurtenissen. En miljoenen bekijken, en horen de meningen en gaan er mee aan de haal.

Om als kerst op de taart de mening te ventileren via de Social media. Bagger, kwetsend en zelfs met haat. Het zijn allemaal meningen waar de Leeuw voor staat, dacht ik.

En dan nu de Rechter die zegt: mondje dicht.

De mond hebben wij vandaag de dag vol, over Broeder Erdogan die elke afwijkende mening in de kiem smoort. Met duizenden tegelijk, en wij doen het hier in het klein. Piepklein en, in een bijna stilte.

Ben benieuwd hoe lang columnschrijven.nl blijft bestaan. Of zou ik een korte mail krijgen van de eind redacteur c.q. eigenaar met de tekst: Pluis, mondje dicht anders ga ik je verklikken.

Tja, boeien.

Mijn mening is mijn mening. Ik voel, dat er water en brood aan zit te komen! Spannend. Gezocht: de Pluis.