Terwijl het nieuws over de wijdverspreide omkoping in de voetballerij door Aziatische goksyndicaten  een nieuwe aardschok teweeg bracht in de sportwereld, liepen de grootste sjacheraars rond in de politieke arena van Brussel, waar ditmaal de EU-meerjarenbegroting van 2014-2020 op het afhaalmenu stond.

Met paniekerig hotseknotsvoetbal hadden de regeringsleiders in de Europese topontmoeting weer hun beste beentje voorgezet in een poging vooral hun eigen doel schoon te houden. Zo wist ook Premier Rutte de voorgenomen budgetverhoging onderuit te tackelen en de eigen jaarlijkse korting te behouden via handige een-tweetjes met omringende buurlanden. Maar zolang de lidstaten geen modernere en gezamenlijk gedeelde speltactiek ontwikkelen, blijft Noord-Europa als het laatste fluitsignaal weerklonken heeft de onderhandelingsstrijd keer op keer verliezen.

In plaats van stevig in te kopen op technologische innovaties, kennis en groei van veelbelovende takken van sport, stort Europa onder aanvoering van Hollande op grote schaal miljarden euro’s in een bodemloze gierput van onnodige landbouwsubsidies, dubieuze financiële steun aan regionale projecten, en luxueuze verhogingen van salarisbudgetten. De vrijwel volledig ontbrekende controle en verantwoording over de besteding van Europese gelden wordt daarbij gemakshalve door de vingers gezien vanwege “zeer gering draagvlak”. De gokchinezen mogen dan vele malafide transacties doen, dit is peanuts vergeleken met het geld dat de EU-regeringsleiders op het spel wisten te zetten. Nee, veel is er niet veranderd in Brussel. De gevreesde einduitslag van de EU-top stond dan ook al bij voorbaat vast. Heeft die Zuid-Europese maffia weer mooi gefixt. Rutte moet niet erg in zijn nopjes zijn geweest te midden van dit geweld.

China vermaakt zich ondertussen kostelijk om deze vertoning. Het is nog slechts een kwestie van tijd voordat de grootste handelsnatie ter wereld diep in de economische vezels van Europa zal zijn doorgedrongen. Warempel tot mijn grote opluchting: er mag dan soms een vies luchtje zitten aan Oosters speculatief kapitaal, als de Chinezen ons uit deze impasse investeren, knijp ik wel een oogje toe. Krijgt het schouwspel toch nog een happy ending.

Doe mij dus maar weer voetbal op zondagavond! Met een chineesje op schoot. En zodra ik matchfixing vermoed, bel ik toch maar de hotline van de FIFA. Daar doen ze wel wat mee, gok ik.