Multitasken, mijn moeder zou er van gruwen. Zij deed gewoon één ding tegelijkertijd en als dat klaar was, deed ze het volgende. Nooit lezen en tv-kijken op hetzelfde moment. Zelfs een sigaretje op de bank roken was voor haar een monotask. Dat is nu wel anders met ons I-pad op schoot bij de televisie als tweede scherm. Hoe heeft het zo ver kunnen komen?

Volgens prof. dr. Margriet Sitskoorn van de Tilburgse Universiteit bestaat Multitasken helemaal niet, wij doen dingen niet tegelijkertijd. Wij voeren taken zeer snel na elkaar uit en dat switchen tussen de verschillende taken kost ons iedere keer opnieuw 0,7 seconden. Dit gaat ten koste van de informatie-opname. Met andere woorden, we nemen meer informatie op als we ons op één taak zouden richten.

Klinkt logisch, maar wat doen we ermee? Gaan we nu massaal het multitasken boycotten, gaan we televisie kijken zonder de krant te lezen en op internet achtergrond informatie te zoeken? Hoe kan ik mezelf deprogrammeren?

Gelukkig heeft Margriet Sitskoorn een oplossing voor mijn probleem. Veranderingen verlopen altijd via de hersenen. En het goede nieuws is: onze hersenen hebben het vermogen zich aan te passen aan de omgeving, de zogenaamde plasticiteit van de hersenen. Alles wat je veel doet neemt veel ruimte in de hersenen. Zo zal bij iemand die de hele dag zeurt, het gebied in de hersenen die dat zeuren mogelijk maakt, steeds groter worden waardoor het hem steeds beter af zal gaan. Als je het omdraait dan zal dus iemand die nooit danst, het dansgebied steeds kleiner worden. De plasticiteit van de hersenen kun je bevorderen door te bewegen, door ontspanning, stressvermijding en slaap.

Ik hoef me dus alleen maar te oefenen in het monotasken, ik moet me niet laten verleiden tot het 10x per dag checken van mijn mail en en passant de berichten van Facebook te bekijken en te liken. Ik hoef slechts op de bank te zitten om me te laten amuseren door de televisie. De krant lees ik zonder een was te draaien en een telefoongesprek te voeren. Vervolgens ga ik heel veel slapen, ik ga niet meer werken want daar krijg ik stress van en ik ga naar de sauna voor de broodnodige ontspanning. Ik weet zeker dat het gaat lukken.