Maatschappelijk Vriendelijk Opzouten

 

Gisteren heb ik op verzoek een radio interview ondergaan. Als “maffe” ondernemer ben ik op gezette tijden creatief, als het gaat om het bedenken van  eenvoudige oplossingen voor lastig, menselijke vraagstukken. En schijnbaar vinden anderen dat idioterie, wel eens aandacht nodig heeft.

Dus ben ik gisteren naar Utrecht gereden waar ik een tien minuten durend gesprek had. En het onderwerp was Uitval.

Nu is uitval maar een woord, maar het gesprek ging over werkdruk, werkstress, dekmantels en mensen die net zoals de eeuwig lachende Suarez, ook met enige regelmaat in hun nek gebeten worden door bijvoorbeeld de Manager.

Ik heb jaren het woord dekmantel niet in de mond genomen, maar ik betrap mij erop dat de laatste tijd het vaker gebeurt.

In de ontmoetingen die ik heb is draaierij, een smoes het verzinnen van een uitvlucht regelmatig aanwezig in de gesprekken. Als dekmantel om iets onaangenaams te verbergen.

Zo zegt menigeen wat anders, dan dat er gemaild wordt.

Bijvoorbeeld een samenwerking die ik graag zou willen met een school in het kader van project, wordt samengevat door allerlei smoezen. Terwijl de boodschap klip en klaar is: opzouten je loopt me voor de voeten.

Of professionele gesprekken die ik heb, waarin de ander heel veel mogelijkheden ziet als het gaat om een vorm van samenwerking om nog geen 24 uren later een mail van drie zinnen te ontvangen, dat er geen mogelijkheden zijn.

Dekmantelaar zijn is een vak, en ik geloof zelfs een roeping.

Soms zorgt het ervoor dat mijn wenkbrauw omhoog gaat en mijn mond letterlijk, open blijft staan. Moet u maar eens extra aandacht schenken aan de dekmantels om u heen. Let eens extra op, gedurende een vergadering of een gesprek met uw baas. Het barst van de dekmantels.

Een actueel gebruik van dekmantel, of liever gezegd dekmantels, zijn de boefjes van de woningcorporatie of de bourgeois uit de Politiek. Van een dure sportwagens tot en met de moestuin en van geld in de eigen zak steken tot en met een afscheidsreceptie van de Wethouder van een duizendje of 25.

Alles moet kunnen met de variatie van de dekmantel.

Het tegenovergestelde van een dekmantel is volgens mij ook: recht voor z’n raap zijn.

En hoe vaak komt je dit nog tegen in wereld?

Tjonge, wat is de computer toch een handig ding. Het is één grote dekmantel om smoezen, draaierij en uitvluchten te delen met de ander. Geen ogen, geen mimiek, geen emotie maar wel de spellingscontrole als waarheid.

Weet u, de Pluis doet niet (meer) aan Dekmantels. Ik ben namelijk ook gek op de sirene stilte, en dit gaat vanzelf als je de eigen dekmantel afgooit. En vreemd hierbij is dat ik het niet koud heb gekregen!

De Pluis