Zo was het dus, toen ik opgroeide als Limburgs meisje. Zo zag de wereld van mijn toen nog jonge ouders er uit. De angst voor meneer pastoor en de kerk zat er nog goed in. Angst, hel en verdoemenis regeerden. Het noodlot wachtte eenieder die niet zuiver volgens het gebod van de Kerk leefde. En dat is generaties lang zo geweest. Ziedaar de verklaring voor het fenomeen ‘Limburgse baasangst’ dat ik jaren geleden voor het eerst hoorde. Een Brabander sprak het uit. Hij wees mij erop dat Limburgse werknemers zo bang zijn voor hun baas dat ze over hun klachten en ontevredenheid alleen met collega’s spraken. Nooit met hun baas. Uit angst dat hel en verdoemenis dan zouden neerdalen en er direct een ontslag zou volgen. De angst van de moeder voor baas en pastoor en het geloof dat bidden alle problemen zou verhelpen, het is zo herkenbaar dat ik er bang van word.

In den beginne was God Liefde. Het thema van de film wordt ontroerend mooi in beeld gebracht. De onmogelijke opgave die de 13-jarige Bart zichzelf oplegt, te leven volgens de regels van de Katholieke Kerk (in de persoon van zijn oom Sef, de pastoor van het dorp) om op die manier een Hemel op aarde te creëren, wordt pas echt onmogelijk als Peter in het dorp verschijnt. Zoon van een ondernemer in video’s, die de erotische sector een prominente plek in zijn bedrijf heeft gegeven. En broer van de ontzettend mooie, wat oudere Moniek.. wat een casting! Een engel op aarde… maar volgens de toen heersende normen een duivelskind. Flamboyante Peter laat Bart zien dat er meer is op aarde, dat het leven niet alleen maar veilig en goed is. Peter is de ondeugd zelf, en Bart laat zich steeds meer en steeds liever door hem meeslepen. Carjacking, winkeldiefstal, drinken en roken.. het maakt zijn entree in het leven van Bart.

Het beginsel dat God Liefde zou zijn, en dat daarom geen kwaad kan geschieden als de mens maar braaf binnen de lijntjes kleurt, strookt natuurlijk niet met de realiteit van ziekte en dood. De mooie Moniek is ziek en wordt zelfs zo ziek dat ze gaat sterven.  Onbegrijpelijk voor de jonge gelovige Bart. Die tot over zijn oren verliefd is geworden op de mooie deerne. Zijn eerste sexuele hoogtepunt mag hij met haar beleven. Mooi en respectvol in beeld gebracht, leven we met de jonge mensen mee, die beiden geen idee hebben van wat er gebeurt. Maar lust is zonde, dus Bart moet boete doen. Hij biecht het op en dat had hij niet moeten doen. Zijn biechtvader is tevens zijn oom, en het biechtgeheim wordt bij de eerste gelegenheid geschonden. Bewonderenswaardig hoe Bart het toch blijft proberen en uiteindelijk zijn vriendin de Bijbel kado doet. Ze leest het boek en als ze uiteindelijk in de laatste fase van haar ziekteproces komt, schraapt ze al haar energie bij elkaar en gaat met rolstoel en al naar de kerk. Bart ziet als misdienaar zijn liefde de kerk binnen komen, hij is de enige in de kerk die dit met liefde ziet. Voor de aanwezige gelovige katholieken is zij niet meer dan uitschot, heidens en onfatsoenlijk. Maar zij stelt de cruciale vraag: “Waarom wil jouw God dat ik doodga? Als jouw God Liefde is, waarom straft hij mij dan?” En het antwoord van meneer pastoor: “Misschien heb je dat verdiend!”

‘n Hemel op Aarde regie Pieter Kuijpers, hoofdrollen Bram van Schie, Jeroen van Koningsbrugge, Huub Stapel, Lies Visschedijk