De coup van Erdogan, die volgde op de militaire coup, maakt een einde aan de wankele rechtsstaat van Turkije. Turkije wordt islamitisch. Een, naar mijn inzicht, gelukkige bijkomstigheid is het feit dat Turkije in dit geval niet langer aan de voorwaarden voldoet voor visumvrij reizen door heel Europa en ook niet voor de onderhandelingen voor het toetreden tot de Europese Unie.

De republiek van Kemal Atatürk wordt hoogstwaarschijnlijk een hoofdstuk in de geschiedenis en plotseling zien we overal moellahs, (islamitische geestelijken die de Koran, de Hadith en de figh intensief hebben bestudeerd) als leiders van bendes die militairen mishandelen en zelfs doden. De werkelijke infrastructuur van de AK-partij zijn Moskeeën.

De tiran van Turkije zal ook een enorme uitdaging worden voor de Europese steden waarin de aanhangers van de tiran wonen en werken. Een gevaarlijke vorm van zelfbedrog is de geslaagde weder coup van Erdogan te blijven zien als een geslaagd behoud van de democratie.

Na de mislukte staatsgreep in Turkije gingen aanhangers van president Recep Tayyip Erdogan niet alleen in de Turkse steden de straat op, maar ook in Nederland en in veel andere Europese landen. De oproep van Erdogan, aan zijn aanhangers in Istanbul en Ankara, om de staatsgreep te verhinderen werd ook blijkbaar buiten Turkije serieus genomen. Overal ging na de coup in Europa Erdogan-supporters ogenschijnlijk spontaan met de Turkse vlag de straat op. In Wenen, de Oostenrijkse hoofdstad, liepen ongeveer 4.000 Turken mee in een optocht. Zij scandeerden: ‘Allahu Akbar’ en liederen gericht tegen Fethullah Gülen. “Erdogan geeft rivaal Gülen weer de volle laag” werd er gezongen. In wel twintig Europese steden waaronder tien in Duitsland zoals Berlijn, Duisburg, Stuttgart, Bremen en Hannover, gingen Turken de straat op om Erdogan te eren.

Ook in Nederland hadden manifestaties plaats. Honderden Nederlandse Turken waren zowel op vrijdagnacht als ook op de zaterdag in Rotterdam en Eindhoven om te vieren dat de coup tegen Erdogan was mislukt. Het ging er nogal luidruchtig aan toe met veel Turkse vlaggen en portretten van Erdogan. Een cameraman van de NOS kreeg in Rotterdam klappen, omdat er een sterk sentiment tegen de westerse media heerste. Sadet Karabulut (SP) noemt de mishandeling van de cameraman ‘afschuwelijk’. “Hiermee vier je geen democratie, integendeel.” Tegen de Telegraaf uitten Kamerleden hun frustratie over de acties van de Nederlandse Turken. Volgens VVD-Kamerlid Han Ten Broeke, passen de demonstraties in het straatbeeld van Istanbul of Ankara, niet in die van Rotterdam of Amsterdam.

In Duitsland wordt door critici, op de pro-Erdogan demonstraties, op de zelfde manier gereageerd. De prominente journalist Hugo Müller-Vogg schrijft op Twitter dat de manifestaties ‘het bewijs zijn van massaal mislukte integratie’. De demonstaties tonen aan dat Erdogan de macht heeft om zijn aanhangers in Duitsland snel te mobiliseren. Dat brengt risico’s met zich mee, onder meer omdat het Turks-Koerdische conflict zo ook in Europa voor verhoogde spanningen zorgen.

In Amsterdam circuleren lijsten waarop zeker twintig Turkse ondernemers staan die kritiek hebben op Erdogan. Deze ondernemers worden bedreigd en ruiten sneuvelen.