De kogel is door de kerk. Onze eigen Yuri moet thuis blijven. Negen dagen voor zijn kunstje, een biertje of wat wegslobberen is een doodzonde. Althans, volgens de Nederlands geestelijke Hendriks.

Geen alcohol, helemaal niets. De focus ligt op de sport. Wat een zielige vertoning.

Wat het hangende ventje gedaan heeft is niet helemaal pluis. Maar als je als geestelijke elke kans benut om met je hoofd voor de camera je verhaal te doen en je hebt niet in de gaten dat je de zaak niet onder controle hebt, is dit  ronduit triest.

Waarschijnlijk heeft Hendriks tot laat in de nacht met de SGP voorman liggen bellen over het teken van God, hij kon niet anders. Over Erica die vroeger een keer straalbezopen tegenover Evers zat te brabbelen en nu heel de wereld over reist, op zoek naar de sjamaan voor een algehele genezing. Over Camieletje die hem gebeld heeft dat hij Yuri op zijn plaat hand moeten stompen, wat uitstekend werkt. Bel mijn vriendin maar op. Over de Alex die werkelijk met alles en iedereen het op een zuipen zet, en achteraf uit schaamte maar een stukje gaat varen in onze speedboot.

Als ik die Hendriks zie en hoor dan denk ik aan handbalkindjes die bedreigt worden, aan wielrenners die een bandenplaksetje bij zich moeten hebben want je weer maar nooit. Aan een zappende Hendriks die godganselijke nacht op zoek is naar God, op één van de 400 kanalen van zijn flat-screen. Aan een constant rinkelende mobiel, omdat het schnabbelcircuit van de Banken en Zorgbazen hem smeken om zijn verhaal te komen doen. Alleen de grote Grol krijgt een app, want die is pas echt boos en je weet maar nooit. Met een blauw oog bij de Mol-huisneger Humberto Tan voor de camera, kan echt niet.

Yuri naar huis en de rest is bang, onzeker en kapot gemanaged. Hebben we weer een gouden medaille in het vizier, loopt er Christelijke rukker ons voor de voeten.

Fietsen, zwemmen, paardrijders, boogschieten, Judo, het is allemaal net niet gelukt. Sporter die jaren trainen en een passie hebben voor de sport zijn door Managers, Universiteit bobo’s, Geestelijken, Communicatie adviseurs en gen specialisten naar de kloten gegaan.

Meedoen is belangrijker dan winnen, ja aan m’n hoela. Das war einmal, om het in goed Nederlands te schrijven..

En als de sporters weer thuiskomen, gaan ze op weg naar het bordes. Toegesproken door Mark die verteld dat heel Nederland trots op ze is, en een Koning die in een hoekje staat te wachten tot eindelijk de tap aangaat. En zijn liefste aan Henkie Grol vraagt, of hij niet te groot is om op een paard te zitten.

Man, man wat zullen er veel sporters naar huis te willen. Naar partners, ouders en verzorgers om in volledige stilte het op een zuipen te zetten. Een Yurieetje, als eerbetoon aan iemand die schijt heeft aan macht en misbruik. En als ze moeten poepen heeft dit: ik ga een Hendrikje leggen. Als eerbetoon aan de loser van het jaar.

De vijf ringen. Ze lijken op vijf bierviltjes. Vandaag is het nationale Yuri dag. En een Hendrikje, vast ook nog.