AMSTERDAM – Het Dutch Good Growth Fund (DGGF), een €750 miljoen finance-programma van het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken, verleent subsidiefinanciering ter ondersteuning van de ontwikkeling van een innovatief financieringsplatform in oost-Afrika. Het initiatief betreft het ter beschikking stellen van leningen voor kleine bedrijven, voornamelijk in de landbouwsector, die hier normaal gesproken geen aanspraak op zouden kunnen maken. Dit wordt mogelijk gemaakt door het toe te passen van bestaande financiële technologie die gefocust is op het ondersteunen van ontwikkeling in Afrika.

Dit financieringsplatform, ontwikkeld door investerings- en adviesbureau Financial Acces (FA), werkt onder de naam FACTS (Financial Access Commerce & Trade Services). Dit platform positioneert zichzelf als het missende middel in het werkproces tussen bedrijven en leveranciers. Op dit moment wordt het werkproces vertraagd door het lange termijn tussen de levering en daadwerkelijke betaling van producten of diensten in de binnenlandse supply-chains. Dit probleem geldt voornamelijk voor het voedsel en landbouwsector. FA gelooft in het reduceren van de risicofactor bij het financieren van landbouw door de toepassing van bewezen methodes voornamelijk gebaseerd op Supply Chain Finance (SCF) principes.

De investering, in eerste instantie opgesplitst in een startkapitaal investering en het verlenen van technische ondersteuning, zal als steunpilaar dienen voor de FACTS financieringsprojecten gefocust op verschillende landbouw supply chains in Kenia en Uganda.

FACTS projecten zullen zich later in 2016 uitbreiden naar markten in Tanzania Rwanda en West-Afrika. De ondersteuning van de DGGF aan FACTS zal de inzet van extra effecten beleggers die momenteel overwegen te investeren bevorderen.

De Nederlandse Overheid – DGGF

De DGGF is onderdeel van een €750 miljoen omvattend programma dat opgezet is door het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken om bedrijven en investeringsinitiatieven te bevorderen die bijdragen aan economische en sociale vooruitgang in ontwikkelingslanden en opkomende markten.

Het onderdeel met betrekking tot het FACTS project, het DGGF/Investment fonds voor lokale midden-kleinbedrijven, stelt investeringen beschikbaar in de vorm van leningen of eigen vermogen voor dergelijke ondernemingen. Tevens verzorgt de technische assistentie en bedrijfsontwikkelingssteun aan de desbetreffende bedrijven. Deze elementen van het DGGF programma zullen aangestuurd worden door Triple Jump, een in Amsterdam gevestigd investeringsbeheerder, in samenwerking met PwC, een internationaal audit- en adviesbureau.

Financial Access (FA)

Financial Acces Capital Partners is een in Amsterdam gevestigd investerings- en adviesbureau gespecialiseerd in financiering, adviesservices en technologie (Fintech) voor de financiële sector in opkomende markten. De onderneming is voornamelijk actief in Afrika (met vestigingen in Nairobi en Kampala) en zuidoost Azië (Jakarta en Bangkok). Het bedrijf is tot stand gekomen door een management buy-out van vanuit het ING Bank financieel institutioneel adviesbureau gefocust op opkomende markten. Meer informatie over FA is op de website te vinden (www.financialxs.com)