Wat zijn we toch klein. Nietig. Wat hebben we met z’n allen toch weinig in te brengen in de wereld van de politiek. Democratische verkiezingen, natuurlijk, maar iedereen is één van de miljoenen. En die ene maakt niet vaak het verschil. 

Het kan nog erger. Terwijl wij in Nederland wachten op een gloednieuwe regering die ons eens uit die vervelende crisis moet slepen, maken de Verenigde Staten zich op voor wat misschien wel de spannendste kiesstrijd ooit gaat worden: Romney versus Obama, rijk versus arm, Amerika’s Rutte versus Samsom. In de peilingen ontlopen de twee elkaar niet veel.

Bovenstaande was louter inleiding. Mijn vraag is deze: hoe groot is de invloed van de Amerikaanse president op West-Europa? Met andere woorden: doet het er toe wie als winnaar uit onze verkiezingen is gekomen?

Mark Rutte gaat de economische crisis niet oplossen, hoe graag hij het ook zou willen. Diederik Samsom weet waarschijnlijk niet eens hoe je het woord ‘economie’ schrijft, van hem mogen we het helemaal niet verwachten. Maar ook de Merkels en Hollandes zijn afhankelijk van het grote Amerikaanse blok, met Wall Street en talloze indexen om de economische vooruitgang te meten.

Uncle Sam blust brandjes en start oorlogen, vliegt naar de maan – of niet, onderzoekt, terroriseert terroristen, de Star Spangled Banner ligt als een warme deken over de wereld – of heeft die wereld in een beklemmende houdgreep. The land of the free and the home of the brave. En de rest? Wij klappen onze handen stuk.

Ik droom verder. Ik droom dat Mark een doorbraak forceert. Dat hij Merkel aflost als economisch genie van de Europese Unie. Dat Obama, of Romney, geboeid naar hem luistert als hij een vurig betoog houdt, een betoog over Europa, over Nederland, de banden tussen Den Haag en Washington, de euro, de dollar, over alles. Obama en Romney horen hem aan, knikken heftig mee – Nee Mitt, zegt Mark, straks mag je wat vragen. Nee Barack, glimlacht hij, je begrijpt het verkeerd. Ik droom dit, maar ik geloof het niet.

We mogen stemmen, maar waarop? Natuurlijk zijn de pensioenen belangrijk, natuurlijk moeten we op nationaal niveau bezuinigen. Maar waar het echt om draait, wat er echt toe doet, dat beslissen wij niet. Dat beslissen zelfs Rutte en Samsom, zelfs Merkel en Hollande niet. In Amerika gebeurt het en de rest van de wereld heeft er geen enkele invloed op. Bij de verkiezingen in Amerika wordt meer beslist over het lot van Nederland en Europa dan tijdens welke campagne dan ook. En we hebben er niets over te zeggen. Ik houd mijn hart vast.