Stompzinnige ludieke actie voor de borstkankermaand

Waarom bedenken mensen een ludieke actie om aandacht te vragen voor borstkanker? Zeg nu zelf, wat is er nu ludiek aan borstkanker of welke levensbedreigende ziekte dan ook! Oktober komt er weer aan en dus kom je weer berichten tegen op Facebook met de opmerking “ik ga op vakantie naar … voor … dagen”. Het is een soort geheimtaal en niemand vertelt waarover het gaat. De intimi moeten dan weten waar je het over hebt. De achterliggende bedoeling is blijkbaar “aandacht vragen voor de borstkankermaand”.

De reacties variëren en meestal zie je aan die reacties dat die mensen totaal geen idee hebben waar op wordt gedoeld. Ze geven die “pochende” reiziger “groot gelijk” of “gaan er overheen” door een nog exotischer bestemming te noemen (zouden die weten waar het over gaat?).

Ik had in eerste instantie in ieder geval geen idee waar het over ging. Ik was vooral “stinkend jaloers”. Doe maar ruig “25 dagen naar Puerto Rico” of “Parijs”. Niet jaloers op de bestemmingen hoor. Als ik een exotische bestemming mag kiezen, wil ik minstens naar de Galapagos eilanden. Nog beter: álle plekjes bezoeken waar Sir David Attenborough is geweest (een paar te enge situaties daargelaten). Maar dan natuurlijk mét Sir David zelf als reisleider en geen buslading toeristen in ons kielzog.

Maar het idee dat je 25 dagen aaneengesloten weg zou kunnen is ronduit “onhaalbaar”. Al zou ik de jackpot winnen, al zou mijn bankrekening het trekken, dan nog zou ik geen 25 dagen van huis kunnen. Door de chemokuren moet ik immers elke drie weken aan het infuus en tussendoor moeten er bloedwaarden worden getest. Als een nieuwe kuur niet goed valt, moet je ook nog eens acuut naar het ziekenhuis. Geen vakantie dus voor borstkankerpatiënten en al helemaal niet over de grens.

Helemaal niet grappig dus die aandacht vragende actie die regelmatig voorbij komt via de sociale media. Oktober is in aantocht. Dat roze lintje, weten jullie nog? Veel borstkankerpatiënten blijken inmiddels allergisch voor die kleur roze.

Zal ik jullie een tip geven? Gratis! Vraag liever iemand waarvan je weet dat hij of zij (mannen echt niet uitgesloten) een ernstige ziekte heeft, hoe het met diegene gaat. Ga een bakkie doen. Toon je welgemeende interesse. Doe dat niet eenmalig, maar doe het regelmatig. Dan doe je zoveel meer dan door “te strooien met vakanties” die niemand begrijpt. Want niet iedereen weet zijn of haar verhaal naar buiten te brengen zoals ik dat doe. Misschien hebben ze dit goedbedoelde “medeleven” wel nodig op een zinvoller manier.