Wat was Nederland er trots op in de 17e eeuw; Nederland was destijds één van de weinige landen dat geen vorst als staatshoofd had. Nederland was een republiek. In 1815 veranderde dit en kreeg ook Nederland weer een vorst en werden andere landen republieken. Destijds hield koning zijn nog wat in, maar wat houdt het eigenlijk tegenwoordig in?

 

Realistisch gezien werkt de koning één dag per jaar. Dit is de derde dinsdag van september, ook wel bekent als prinsjesdag. De koning leest van een papier voor, net zoals wij onze presentaties hielden op de basisschool. Die presentaties waren vaak niet zelf geschreven en natuurlijk schrijft onze koning zijn eigen presentatie ook niet zelf. Hoeveel levert dat op? Op de basisschool leverde dat een cijfer tussen de 6 en de 10 op. Als je zegt dat je koning bent levert dat werkdagje €823.000 op. Als je erover na denkt is dat een beetje veel voor een presentatie van een half uur (ruim genomen). Toevallig zijn we in een gulle bui en rekenen we het rondje in de gouden koets ook mee als werk, ja dan heb je opeens een zware werkdag. Gelukkig zijn er mensen die de deur voor je openhouden en je de trap op helpen de koets in.

 

Heeft de koning nog wel genoeg tijd voor zijn vrouw, want ja, je raadt het al, zij werkt natuurlijk ook zoals niemand anders werkt. Hele dagen niks doen en één keer per jaar naast de koning zitten en leuk kijken terwijl hij zijn presentatie houdt. Dat levert je als koningin dan €326.000 op jaarbasis op.

 

Opgeteld zijn we dus €1.149.000 jaarlijks kwijt aan deze twee personen, die we koning en koningin mogen noemen. Als de uitgaven hierbij bleven zou dit enigszins te verklaren zijn, maar helaas blijft het hier niet bij.

 

Laten we beginnen bij het Griekse vakantiehuisje van onze koning. Als je namelijk zo hard werkt, verdien je natuurlijk genoeg vakantie.

Hoe duur dat is vakantiehuis is, is onbekend. Let op, dit is wel een vakantiehuis met eigen ‘steiger’ die door sommigen als haven wordt gezien. Natuurlijk heb je niks aan die steiger zonder een passende speedboot, dus moet er een speedboot komen van jawel €575.000.

Naast een super speedboot, moet er ook een super bolide zijn. En natuurlijk is er ook een bolide die meer dan een half miljoen kost. De koning heeft een Audi A8 uitgekozen voor meer dan €600.000.

Voor de veiligheid moet er een hek komen en natuurlijk moet dat super veilig zijn en daarom zetten we het op de grond van de buren. Dit hek, weinig mensen weten de prijs, op de grond van de buren kost meer dan een half miljoen.

 

Naast een vakantiehuis wil je natuurlijk ook een super huis. Daarom verbouw je je paleizen natuurlijk even voor meer dan €50.000.000.

 

Afgezien van alle onbekende kosten (staatsbezoeken, beveiliging etc.) is er nog een salaris van prinses Beatrix dat nog bij al deze kosten komt. De prinses krijgt namelijk €466.000 per jaar voor niks doen.

 

Alles bij elkaar opgeteld kost een jaartje koningshuis ons : €52.790.000. En als ik dat prijskaartje zie en wat je er aan hebt, dan vraag ik me af, zijn we gek geworden? Er zijn mensen waarbij iedere dag weer de vraag is of er de volgende dag wel eten is. En in plaats van die mensen te helpen, gooien we ons geld uit een raam waarvan iedereen inmiddels weet dat het totaal geen nut heeft. Het koningshuis kost veel te veel geld en daarom moet het vandaag nog worden afgeschaft.