Op welke Muppets lijken onze Politieke Kopstukken?

Politieke Campagne

Ik kan er niet meer omheen. Al weken word ik achtervolgd door politieke promowekers op straat en partijdige spotjes op tv. Inclusief allerlei pakkende slogans. Maar sinds zondag 26 februari het eerste politieke tv-debat werd gehouden zijn de verkiezingen zo hot geworden dat ze het bereiken van de KNVB-finale van AZ doen verbleken.

Het intrigeert me. Hoe gaan die (meestal) mannen om: met elkaar, de journalisten en ons? Afgekeken bij de ons nog vers in het geheugen liggende Amerikaanse presidentsverkiezingen, lijken ook onze politieke campagnes meer en meer op een circus. Compleet met beschaafde (het is wel Nederland hè) moddergooierij.

Alter ego’s voor politici

Al die poppetjes aanschouwend viel bij op dat die binnen- en buitenlandse politieke mensen te vangen zijn in bekende (teken)film karakters. Je zult er versteld van staan hoe makkelijk het is om alter ego’s voor politieke kopstukken te bedenken.

Neem nu Trump, dat is toch net He Man “master of the Universe”met Clinton als She Hulk, de briljante advocate? Dan Tump’s vriendje Poetin ofwel Lord Farquaad. De kleine, pompeuze overheerser uit Shrek die zonder scrupules regeert om zijn geringe lente te compenseren. Next, Theresa May, de Britse premier. Professor Anderling uit Harry Potter ten voeten uit. Met al haar kracht beschermt zij Groot Brittanie tegen Voldemort uit Europa om Engeland te transfigureren tot een wederom onafhankelijk eiland.

Zie je hoe gemakkelijk het gaat? en ik zweer je, iedere keer dat je ze ziet gaan ze er meer op lijken!

Nederlandse alter ego’s

Kijkende naar Emile Roemer die zondagavond, viel mij de kinderserie “Bolke de Beer” in. Met uiteraard Emile als Bolke himself: een mollige, zachte, niet agressieve Teddy Beer. Bijna alle andere lijsttrekkers zijn (alsof het ervoor gemaakt is) in deze serie te plaatsen:

  • Asscher de Das: een opportunistische alles eter
  • Pechtold de Haas: grote oren voor een uitstekend gehoor en scherpe reukzin om vijanden waar de nemen
  • Krol de kippige oude mol (vandaar die flaters): zowel overdag als ‘s nacht actief. Communiceert d.m.v. geuren en geluiden. Zijn vijand is o.a. de Blauwe Reiger
  • Thieme het Hert: vegetariër. Leeft in een roedel hindes met 1 dominant vrouwtje
  • Buma de Vos: een opportunist die bijna alles eet behalve mollen. Kan zijn hol delen met de das. Is sluw maar (soms) ook sympathiek
  • Wilders de Aap: luidruchtige bosaap die ondanks zijn aardige imago heel agressief kan zijn waarbij hij zelfs soortgenoten aanvalt en/of dood. De grote vraag in deze campagne tijd is wanneer de aap uit de mouw komt en hij eindelijk in debat gaat.

Dan blijven over Rutte en Klaver. Sluit voor Rutte even je ogen (oké, 1 oog dan, je moet nog wel kunnen lezen). Denk aan Sesamstraat; hij is kinderlijk naïef, immer vrolijk, heel lang en… blauw. Pino, ook wel bekend als de Blauwe Reiger of Koekoek, de laatste twee denigrerend bedoeld.

Waar moeten we Klaver kwijt? niet in de Nederlandse poppen-scène. Bezie Klaver dan klinkt vanzelf: “ik ben een links baasie en ik houd van spinazie…” Pop-Eye the Sailor Man, die met behulp van het groene spul zich altijd weer uit netelige situaties weet te redden.

Kunnen we geloven wat we zien?

Behalve dat ik het leuk vind om al die vergelijkingen op te sporen vraag ik mij toch echt af hoe het kan dat politici zo op muppets lijken? Is dit echt of is het een vooropgezet spel? Worden we minutieus gemanipuleerd door de media en/of imago builders van de partijen of kijken we naar de waarheid? Op het moment is er een serie op de NPO “What the Hague” gepresenteerd door ex-politica Myrthe Hilkens. Zij neemt al dat campagne geweld onder de loep.

Ik zet niet alleen vraagtekens bij wat ik kan geloven van wat ik zie maar vraag mij ook af moet ik er iets van geloven? Volgens mij is er niet zo veel aan de hand zolang we dit alles maar beschouwen als entertainment en we ons realiseren dat een partij meer is dan zijn voorman of -vrouw. Uiteindelijk bepaalt de inhoud van het verkiezingsprogramma op welke partij ik stem.

Dus Bolke: “met je vriendjes in het bos, avontuur er maar op los”, zolang je het inhoudelijke handvest maar op orde hebt!

Jo Stra