Een paar weken geleden had nog nooit iemand van boven de rivieren van Roy Donders en zijn huispakken gehoord. Voor degene die hem nog niet kennen, ons Royke is een jongen van 22 jaar die zichzelf de stylist van het Zuiden noemt. Nu mag iedereen zich tegenwoordig stylist noemen, gezien de vele make-over programma’s op tv.

Vaak tenenkrommend slecht, mijns inziens. De styliste van Hotter than my daughter slaat wekelijks de modeplank compleet mis. Nu denk je bij deze moeders kan geen blind paard meer schade aanrichten, maar deze styliste krijgt het voor elkaar de vrouwen na hun make-over er uit te laten zien als het nog slechter geklede zusje van Annie de Rooij. Volgens mij heeft ze een patent op de koker rok, een kledingstuk waar je eigenlijk maatje zero voor moet hebben. Sadistisch blijft ze de vrouwen in zo een rokje hijsen, het liefst in het kanariegeel. Met haar al even slecht gestylde wenkbrauwen, voortdurend verbaasd opgetrokken tot aan de haargrens, styled ze de eens zo kleurrijke paradijsvogels regelrecht het modegraf in. Doodongelukkig zie je de vrouwen na de make-over in de spiegel kijken. Waar hun maagrollen eerst vrolijk een eigen leven leiden in een opengewerkt latex jurkje, zit dit overtollige buikvet nu in een gele dwangbuis gepropt. Da doede toch nie?

Nee geef mij Roy dan maar, hij runt een kledingzaak in de volkswijk Broekhoven te Tilburg. Sinds 2011 geldt hier een doorlopend genotsmiddelenverbod om de leefbaarheid in de wijk te verbeteren, maar haarlak is gelukkig niet verboden. De Koning van de huispakken is namelijk ook kapper, en spuit iedere dag achterin zijn mode imperium het gat in de ozonlaag een stukje groter. De waarschuwing de nevel niet in te ademen die standaard op iedere spuitbus haarlak staat, dat zal Roy een worstenbroodje met spek wezen. Zoals Roy zelf zegt :” Zonder haarlak kan ik himmel niks, dés echt veur mij m’n afgod “. En zo lopen ze in Broekhoven constant high rond van de CFK’s maar wel met kei harde krullen.

Roy heeft hier geen opleiding voor gehad, die heeft zich alles zelf aangeleerd. Ik ben ‘n kapper van de hoogste klasse mèèd, laot da nou an mèn over. Op zijn negentiende opende hij zijn inmiddels wereldberoemde bedevaartsoord voor de vrouw die los gaat op tijgerprintjes, goud, bling-bling en pailletten. Hij had geen zin om voor een baas te gaan werken, en zo heeft hij inmiddels op 22 jarige leeftijd al een hele uitzet met 2000-delig boerenbontservies, parfumflessen van 550 euro per stuk en kristallen paarden bij elkaar gekruld en gestyled.

Zonder de warme vleugels en hulp van “ons” pap en “mam” was Roy waarschijnlijk niet zo ver gekomen. In haar bijkeuken vol zelfgemaakte kunstbloemstukken, met een dichtgeschroeid wafeltjes kapsel legt Nel uit dat iedereen in Broekhoven nu eenmaal alleen voor de kinderen leeft. En vader Frans zegt kei trots te zijn op zijn zoon :” Want een eigen huispakkenlijn voor je kind, welke ouder wil da nou nie?” Zijn er nieuwe huispakken binnen dan gaat zus Rian met een Jumbo knot op haar hoofd even een rondje door de plaatselijke supermarkt lopen , en de glitterpakken vliegen de winkel uit. Met een sissende krultang in zijn hand voorziet hij ons van de ene hilarische uitspraak na de andere. Ondertussen pruttelt er op het vuur een pannetje wasverzachter en staan de zondagse boerebontkopjes keurig op een rij in de hoogglans witte keukenla. Want volgens Roy woont een opgeruimd bruin gespoten hoofd, in een opgeruimd huis.

Inmiddels donderen de mode-bloggers en moderedactrices over elkaar heen en zitten ze zelf ook massaal aan de huispakken, alleen doen zij het meer fashionable gecombineerd met een leuk colbertje en coole gympen, maar toch. Volgens de mode-elite is Roy namelijk niet degene die de huispakken-hype heeft uitgevonden. Nee dat zijn zij, volgens de moderedactrice van I love Fashion News liep zij al zeven jaar geleden met een huispak. Ja hoor, wat denkt zij nou, die maf? Wanne gek zeg. Koekwaus !
En zo probeert iedereen een strass-steentje mee te pikken van het succes van onze Roy uit Broekhoven. De huispakken hangen massaal bij de concurrentie in de rekken, en de top-stylisten afgevend op zoveel ordinair mode geweld hebben het nakijken.

Roy die lanceert binnenkort als laatst lachende zijn eigen huispakkenlijn in het Gooi. Achter het stuur van zijn bus zingt hij onderweg keihard zijn favoriete liedje mee……..
Hij is een jonge van de handel,
met een hele vlotte babbel.
Hij zingt en lacht met iedereen,
nee je hoeft hem niks te leren.
Hij heeft nooit willen studeren,
laat ons Royke maar gaan.