Geschreven tijdens pakjesavond 5 december.

Ik stond vanmiddag even uit te paffen op het ‘docenten rokerspleintje’ na een zware les vol met gillende pubers en overenthousiaste tieners. Ik laat mijn jas altijd binnen, ach kom, die vijf minuten overleef je wel. Daarnaast zie ik het ook als een soort van straf: “als jij wilt roken jongen, doe maar lekker, maar wel in de kou!!”. Koud was het, bah.. en nat, ja het was ook kleddernat.. Maar die wind, daar werd je bijna bang van! Toen ik zo lekker aan het balen was van dat smerige weer, hijsend aan die nog smerigere sigaret, kwam uit het niets het woord ‘onweer’ in me op. Ja, dit weer is onweer dacht ik stellig en begon over de werkelijke definitie van onweer na te denken.

Onnodig, onaardig, ontevreden, onbezonnen, ongeloof, onwaar, onpraktisch zijn zomaar een aantal met ‘on’ beginnende woorden die in mij opkwamen, en weetje, het woord achter de ‘on’ is steeds een redelijk positief (in ieder geval niet negatief) woord. Om zeker van mijn gedachtenkronkel te zijn ben ik even gaan Googlen op mijn mobieltje. “Woorden beginnend met on” tikte ik in de zoekbalk en klikte op het loepje…. Een waslijst van woorden was het resultaat, maar buiten het woord onchristelijk, vond ik verder geen woorden waar een positieve draai aan te geven was.

Wij Nederlanders, en naar het schijnt ook de Vlamingen, gebruiken het woord ‘onweer’ wanneer het dondert en bliksemt. Maar waarom eigenlijk niet als het regent, hagelt, stormt of het gewoon simpelweg ijskoud is? Dat is toch eigenlijk ook ‘on-weer’? Daar waar Engelsen spreken over een storm of thunderstorm, Duitsers over sturm of gewitter en Fransen over een tempête zeggen wij onweer, ofwel ‘geen weer’. Begrijp je mijn vraagtekens nu of ben ik echt een beetje gek aan het worden?

Waarom ik me er druk om maak weet ik niet. Ik hou het er op dat ik een keer niet wil roepen dat er zoveel mensen met een bord voor hun kop rondlopen, of dat we onze mooie wereld eens wat liever moeten behandelen. Of omdat ik juist vandaag (fyi: het is vandaag 5 december) een keer niet wil roepen dat onze traditionele Zwarte Piet, naar mijn mening, toch echt racistisch is.

Toch even ingaand op dat laatste: ik hoop dat ik vanavond wanneer ik het late nieuws (of Hart van NL) kijk, niet alleen berichten zie van omvallende bomen, niet rijdende treinen of ondergelopen tunnels. Ik hoop juist dat ik zie dat ik zo ongelofelijk ongelijk had, dat ik totaal de plank mis sloeg toen ik zei dat Zwarte Piet racisme is. Vanavond wordt namelijk duidelijk dat het toch echt roet was op het gezicht van deze lieve zwarte man, na vanavond is Zwarte Piet niet zwart meer. De flinke windvlagen en de stromende regen hebben er namelijk voor gezorgd dat het gezicht van Piet, na al die honderden traditionele jaren, eindelijk ‘gewassen’ is.

Weer of geen weer, altijd onweer!