Ook gastronomie?

Net ingestapt in Maastricht in de intercity naar Deventer. Het is een rustige avond door de week, zo rond de klok van zeven uur in de vakantieperiode. Ik heb mij aan het raam gezet en stel mij in op een reis van een kleine drie uur.

Tegenover mij neemt een  jonge vrouw plaats, bepakt en bezakt en settelt zich ook bij het raam. Het blijkt al gauw, dat ze besloten heeft vanavond te ‘dineren’ in deze stilte coupé. Haar zojuist gekochte ‘zelfbouw’ Caesar salade van de Appie to go… wordt geopend en op het planchet voor het raam gezet, nadat de folie van de bovenzijde is verwijderd. De verschillende ingrediënten uit kleinere verpakkingen worden in de bijbehorende transparante bak tezamen gebracht. Dit uiteraard met de dressing, die uit het bijbehorende zakje wordt geknepen. Een en ander ‘loopt’ haar tussen de vingers door. Na vakkundig met het bijbehorende disposable bestek het ‘husselen’ van de salade te hebben afgerond, kan het feest beginnen. Dit alles op het te kleine planchet voor het raam, boven ook mijn knieën.

Als eerste wordt een grote headset gekoppeld aan een iPod, die op het hoofd is geplaatst en begint ze niet geheel geruisloos te eten met het plastic vorkje. Tegelijkertijd leest ze een e-book op haar e-reader, waar bij ze met een iets te vette vinger de pages scrolled. Verbazingwekkend is ook om te zien, dat de op het planchet gemorste ingrediënten alsnog weer worden opgepakt en verorberd.

Nadat de ‘dinerklus’ is geklaard, wordt het verbruikte plastic in de onderliggende, maar veel te kleine afvalbak gepropt en wordt de ‘dinertafel’ omgebouwd tot werkplek. Ik kijk de rest van de treinreis tegen de achterzijde van het opstaande scherm van een oude en te grote lap top aan. De headset blijft en zonder servet zijn toch de vingers enigszins ontvet, zodat het toetsenbord bediend kan worden.
Heel bijzonder is deze ervaring en dit komt wellicht ook omdat ik de laatste jaren niet vaak met de trein gereisd heb en ik me als ‘jonge oudere’ qua nieuwe generatie onvoldoende in de tijd had verplaatst.
Toch wil ik dit allemaal kunnen blijven respecteren, maar ik geef toe; soms is het ‘ff’ wennen!

Wel realiseer ik me ook anno 2013, dat ik vandaag voor slechts 17 euro vice versa van Deventer naar Maastricht reis met het goedkope treinkaartje van diezelfde Appie Heijn.
Ook ik verplaats me in de tijd ……….

Bert Roetert

Roetert-Gastronoom

Mijn naam is Bert Roetert en ben op 18 september 1952 geboren in Diepenveen. Vijf- en veertig jaar geleden is mijn passie voor de Gastronomie en het Horecavak begonnen! En wel op 28 juli 1968. Toen ben ik begonnen als leerling kok van bijna 16 jaar jong bij restaurant ”De Kop’ren Smorre” in Markelo, waar de basis is gelegd voor datgene, dat mijn leven tot op dit moment dagelijks beheerst: GASTRONOMIE! Het is mijn passie en wel in de breedste zin van het woord; of het nu gaat om actuele kooktechnieken, de beleving en achtergronden van de wijncultuur, met name de wijnen van de ”oude” wereld (Frankrijk, Spanje Duitsland en Italië), een beleving scheppen voor gasten die culinair willen genieten maar vooral teambuilding met vakgenoten. Zeker niet in de laatste plaats hoort daarbij ook : Champagne. Als Maître-Sabreur is het altijd weer een groot feest om een fles Champagne te openen met het Sabel. Van 1995-2013 heb ik in mijn eigen restaurant in Diepenveen, samen met een klein gedreven team een mooi product kunnen neerzetten, hetgeen door Michelin en de andere culinaire gidsen werd beaamd. Kortom: Het is ‘MIJN VAK’ voor mijn leven! In deze 45 jarige periode heb ik op meerdere plaatsen en in meerdere functies, mij dagelijks volledig kunnen bezighouden met deze ‘topsport’. Een ieder kan uiteraard reageren op mijn Face Book Page: www.facebook.com/roetert-gastronoom . Het is natuurlijk ook fantastisch,wanneer er door jullie als lezer van dit column en FB bezoeker (of het nu gaat om de vakbroeders, liefhebbers, thuiskoks etc), massaal wordt gereageerd. Dit met als doel om in NL, binnen de gastronomie op een zo mooi mogelijke wijze ultieme beleving te creëren en te behouden voor ‘vakbroeders en gasten’ …… Bert Gastronoom

Meer Columns van mij - Website

Ik ben te vinden op:
TwitterFacebook