De Islamitische Staat (IS) blijkt over hackers te beschikken die informatie van duizenden inwoners van New York naar buiten heeft gebracht met daarbij de boodschap: “Aanhangers val deze burgers aan.” Het persbureau Reuters laat weten dat agenten de mensen op de gepubliceerde lijst op de hoogte hebben gebracht maar dat niet duidelijk is hoe concreet het gevaar is.

Het zal mij niet verbazen dat individuele jihadisten allang op de hoogte waren van dit verschijnsel. Vorig jaar publiceerde een gelinieerde IS groep, namen, adressen en foto’s van honderd Amerikaanse militairen en ook hierbij werd opgeroepen hen om het leven te brengen. Volgens Reuters heeft de Amerikaanse overheid sinds 2013 meer dan zeventig vermeende aanhangers van IS opgepakt. De terreurorganisatie claimt verantwoordelijk te zijn voor ondermeer de aanslagen in Parijs (in november) en in Brussel (eind maart).

Ook in Nederland komt de dreiging dichterbij. Het proces van netwerkvorming via het onzichtbare internet richt zich op gewelddadige actie. De AIVD constateert dat de ideologische en organisatorische ontwikkeling van jihadistische netwerken zich in toenemende mate afspeelt op of met hulp van het internet. Hier worden grotendeels gevaarlijke netwerken gevormd waar een grote dreiging vanuit kan gaan. Deze zijn vaak veel groter dan reële jihadistische netwerken en hebben een meer internationaal karakter.

Het dreigingsniveau in Nederland blijft onveranderd ”substantieel”. Dat betekent dat de kans reëel is dat er een aanslag in Nederland plaatsvindt. Dit wordt nog eens aangewakkerd door het feit dat geheime websites veel nieuwe individuele terroristen aantrekken en dat het springstof wat zij gebruiken slechts uit aceton, waterstofperoxide en zwavelzuur ‘wat in accu’s zit’ bestaat.

Op dit moment zijn er geen concrete aanwijzingen dat er aanslagen in of tegen Nederland worden voorbereid maar gezien de ontwikkelingen is dat ook logies. Met deze middelen kan een individuele terrorist overal aanslagen plegen waar niemand van op de hoogte kan zijn.

IS heeft plannen voor meer aanslagen in Europa. De NCTV zegt dat er diverse aanwijzingen bestaan voor soortgelijke aanslagen. “IS beschikt waarschijnlijk over een speciale eenheid die belast is met het plannen van aanslagen met goed getrainde terroristen in het buitenland.”

Naast de jihadistische dreiging is er ook aandacht voor de dreiging van links- en rechts-extremisten. De NCTV noemt de toename van het aantal bedreigingen, intimiderende acties en geweldsincidenten, rond de maatschappelijke discussie over asielzoekers, migranten en islam in Nederland zorgelijk. ”Dit soort zaken vergroten gevoelens van onveiligheid onder verschillende bevolkingsgroepen en kunnen het democratisch proces ondermijnen” meldt de NCTV. Daarom is er sprake van extra alertheid ten aanzien van de veiligheidssituatie van moskeeën, zowel op het lokale als het nationale niveau.

Mijn gedachten, dat grote etnische conflicten in Europa niet lang zullen uitblijven, komt steeds dichterbij en als dit niet goed wordt bestuurd, zal dit Europa zeer waarschijnlijk onbestuurbaar maken. Ik hoop echter dat ik ongelijk zal krijgen want ook ik ziet hier echt niet op te wachten. Hoe we de zaak nog kunnen afwenden? Ik zou het niet weten. Laat iedereen vooral rustig blijven. Ik wens iedereen sterkte.